MN PRESS

Luka Mitrović je godinama jedan od najpouzdanijih košarkaša u crveno-beloj mašineriji. U prvom mandatu (2012-2017), iako mlad, dobio je od kluba kapitensku traku i kao lider podigao mnogo trofeja. Usledila je pečalba, a onda se sjajni centar 2021. vratio tamo gde se najbolje oseća – u svoju Crvenu zvezdu. Ponovo se potvrdio u ulozi faktora stabilnosti na kojeg treneri i saigrači uvek mogu da računaju.

Prija euforija

Sezona nije počela sjajno, ali stvari su se promenile. Zaređale su pobede, usledila je euforija, ponovo se traži karta više i Zvezda je opet u modi?

– Raspoloženje kod javnosti i navijača se menja, dolazi u talasima proporcionalno rezultatima i to je normalno. Nije to nešto sa čim nismo upoznati i na šta nismo navikli i to je potpuno prirodno, ne samo ovde nego bilo gde – sa dobrim rezultatima dolazi i veće interesovanje publike. Sada kada smo se ponovo uverili kako lepo izgleda ta euforija, mi ćemo se truditi da dobrim partijama i pobedama zadržimo taj interes što duže.

Došao je Kampaco, videli smo da je on izazvao nezapamćenu pompu među “delijama”, a kakve “procese” je njegov dolazak pokrenuo unutar tima?

– Očekivano je to što je on pokupio svetla pozornice i što je sva pažnja na njemu. Normalno je da takvo ime privlači toliko pažnje i medija i navijača. Sa moje igračke strane mogu da kažem da sam prezadovoljan što ću imati prilike da delim parket sa jednim takvim košarkašem. Na prvom treningu kada je došao pokazao je da će mnogo doprineti i da će svakog igrača na terenu činiti boljim. Prema nama se postavio kao i bilo ko drugi, ne glumi zvezdu. Došao je izuzetno motivisan, isto kao i Luka Vildosa pre njega. Očigledno je da u argentinskoj krvi ima to nešto specifično što je blisko nama, pa se oni ovde lako uklope. Videli su svi sa koliko strasti je Vildosa igrao ove mečeve. I ne samo to, mi koji smo sa njim svaki dan vidimo sa koliko strasti trenira i koliko energije unosi u tim. Isto to očekujem i od Fakunda.

Posle dolaska Fakunda, cela Evropa bruji da Zvezda ima najbolje bekove u Evropi?

– Predlažem da ostavimo da to rezultati pokažu. Nema sumnje da su Nemanja Nedović, Vildosa i Kampaco sjajni, ali znamo da mnogo toga mora da se poklopi da bi čitav tim funkcionisao na pravi način.

Ivanović doneo odgovornost

Utisak je da je dolazak Duška Ivanovića mnogo toga pokrenuo, kako izgleda ta saradnja i da li je zaista tako strog kao što se priča?

– Sigurno je da on veoma zaslužan za sve ovo što se dešava u poslednje vreme. Doneo je veliku dozu ozbiljnosti i discipline, koja se prepoznaje na terenu. Izlišno je pričati o tome koliko ogromno iskustvo i košarkaško znanje Duško ima. Postali smo i odgovorniji, to je, takođe, njegova zasluga. Priče o treninzima od pet sati su možda zanimljive za široke mase, ali to nije istina i mnogo se preteruje.

Zvezda je među osam najboljih bila samo jednom, u sezoni 2015/16. Deluje da ponavljanje tog podviga više nije tako daleko?

– Veoma je daleko sve to i zaista je teško obećavati tako velike stvari, ima još mnogo da se igra. Puno truda i rada je potrebno da bismo mi bili na vrhunskom nivou i mnogo stvari treba da se poklopi da bi se došlo do takvog rezultata. Ovo je grupa momaka koja ima velike ambicije i koja sanja velike stvari, tako radimo svakog dana i tako se spremamo. Da li će to biti dovoljno da se uđe u top 8 – videćemo.

Iza vas je neprijatna povreda oka?

– Bilo je nezgodno budući da je u pitanju povreda oka. Nije dugo trajalo, ali osetile su se posledice. Hvala bogu, ostavio sam to iza sebe.

Počeli ste karijeru kao “četvorka”, a poslednjih godina ste se prebacili na poziciju više, sada ste “petica”. Kako vam prija ta promena?

– Prethodnih nekoliko sezona sam igrao u nekoliko klubova, imao različite uloge i na različitim pozicijama. Srodio sam se sa obe pozicije i nije mi problem da igram šta god da trener traži od mene.

SA NOVINAROM “VESTI”: Luka Mitrović

Povrede ružna prošlost

Kako ste zadovoljni igrom i formom?

– Zadovoljan sam, ali svoje zadovoljstvo ogledam, pre svega, kroz partije i rezultate tima. Ukoliko ekipa igra dobro, a trenutno igra dobro, to znači da većina nas radi prave stvari na parketu i da to funkcioniše, i to je ono što treba da nas pokreće.

Fizički ste u mnogo boljem stanju nego nekada, kada je bilo dosta problema sa povredama.

– Ima i toga, posle svih loših stvari koje su mi se izdešavale shvatio sam šta moram da radim da bih opstao na najvišem nivou koji zahteva najbolju moguću fizičku spremu. Dobro znam da ukoliko nisam maksimalno spreman takmičenje će me “pojesti” i to je nešto na čemu je, definitivno, bio akcenat prethodnih leta. Naporno sam radio i to je dalo rezultate. Drago mi je što se primećuje (smeh). Činjenica je da sam u prošlosti imao problema sa povredama kolena. Dva puta u Crvenoj zvezdi, jednom u Nemačkoj. Ne volim ni da sažaljevam sebe, da mi to bude alibi ili izgovor što sam zbog tih povreda imao malo drugačiji put. Uspeo sam da se vratim i da u 29. godini nađem svoje mesto u Evroligi i Crvenoj zvezdi.

Fantazi razonoda

Oni koji poznaju Luku znaju da je ljubitelj Fantazija Premijer lige, koji igra već dugi niz godina:

– Tu sam već veteran. Gledao sam skoro, mislim da mi je ovo jubilarna 11. sezona u Fantaziju. Koliko dugo igram, mislim da se svake godine spomene. Volim fudbal i igre tog tipa. Pratim dosta, a u poslednje vreme sve više i više bivših i sadašnjih saigrača pravi Fantazi timove, pa eto i zanimacije van terena.