Lična arhiva
Još nisu na okupu: Porodica Gajević

Tračak sreće, poput zraka Sunca, proteklih dana ukazao se i sedmočlanoj porodici Gajević s Mokre Gore kod Užica, kojima je pre nekoliko meseci izgorela kuća, kao i sve stvari koje su se u kući nalazile (nameštaj, garderoba, lična dokumenta). Nakon priče u “Vestima” o njihovoj nevolji, naši humani čitaoci Jadranka i Luka Pezić iz Bilefelda poželeli su da im pomognu i u znak podrške uputili su im donaciju od 200 evra. Budući da je novčani dar stigao posredstvom naše Redakcije, to je ekipa “Vesti” ovu pomoć odmah prosledila na njihovu kućnu adresu, na čemu su se Gajevići od srca zahvalili.

– Znamo dobro koliko su vremena teška i da nikome nije lako da odvoji od sebe da bi pomogao nekome koga i ne poznaje. Zato želimo da se neizmerno zahvalimo tim dobrim ljudima iz Nemačke, koji su odlučili da pomognu baš nama. Svaka pomoć nam je od velikog značaja da obnovimo naš dom i za početak osposobimo bar jednu prostoriju za život naših najstarijih članova porodice kojima najteže pada to što nisu u svojoj rodnoj kući – rekao je Nemanja Gajević (29), po zanimanju kuvar.

Podsećanja radi, vatrenu stihiju koja je zahvatila porodičnu kuću Gajevića, gasilo je pet vatrogasnih kamiona, čime je sručeno oko 20-25 tona vode tako da ono što nije vatra – uništila je voda. Plafoni su se odvalili, zbog čega je sve ostalo neupotrebljivo, a sedmoro Gajevića samo u jednom danu je ostalo bez krova nad glavom i bez svih stvari neophodnih za život. Pukom srećom, niko nije povređen. Požar je, podsećanja radi, u toku dana izazvao kvar na aparatu koji je u sebi sadržao kiseonik, a koji je koristila baka Gvozdenija (73), nakon bolničkog lečenja i preležane korone. Kako kažu Gajevići, vatra je samo buknula i više se ništa nije moglo uraditi. I pored svih napora da sami probaju da saniraju štetu, Gajevići to ne mogu jer su primorani da sada žive kao podstanari. Zato su u pomoć pozvali dobre ljude, koji su imali sluha za njihovu nedaću. Pored humanih Pezića iz Nemačke, u pomoć su im pritekli i plemeniti sugrađani.

– Ovom prilikom želimo da se zahvalimo Rajku Glibetiću, predsedniku Mesne zajednice Mokra Gora, koji se mnogo angažovao u pomoći kod raznih institucija i firmi, kao i svešteniku Nenadu Rogiću. Slavku Pavloviću s Mokre Gore, takođe, jer se založio u užičkom kraju za nas. U pomoć nam je takođe pritekla i rodbina, očeve kolege sa Šarganske osmice i Mećavnika gde je prethodno radio, zatim i stanovnici Mokre Gore, Rade Jezdić i mnogi dobri ljudi, pa se bojim da ću nekog izostaviti. Zahvaljujem se celoj Mokroj Gori, Opštini Čajetina, Parku prirode Tara i brojnim firmama. Uz njihovu pomoć nastavljamo s radovima na obnovi kuće i nadamo se da ćemo je podići uskoro iz pepela – istakao je mladi Nemanja.

Kako kaže, neizmerno će biti zahvalan svakome ko im bude pomogao da ponovo vrate život u kolosek, posebno imajući u vidu i to da je još jedna prinova na putu.

Kuća izgorela do temelja

Svi radni i vredni

– Ko što sam već pojasnio, trenutno smo podstanari i ova situacija nas je razdvojila. Deda Miodrag (71) je penzioner, otac Milojko (53) radi na održavanju na železničkoj stanici, a ja sam kuvar i radim na Zlatiboru. Pošto sad plaćamo dve zasebne kirije, jedva izlazimo na kraj. Naša finansijska situacija nam ne ide u korist. Radovi na novoj kući su se izvodili do ploče i tu smo zastali stali, ali zahvaljujući ovoj pomoći, nastavićemo dalje. Da bar osposobimo jedan deo kuće, donji sprat, kako bi bar otac Milojko, majka Biljana, deda Miodrag i baka Gvozdenija bili na svome. Mi ćemo se svakako boriti i dalje da kuću ponovo podignemo, tako reći iz pepela. Ništa nam drugo ne preostaje – kaže Nemanja.

Kontakt za pomoć

Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu porodici Gajević da obnovi kuću i do leta se usele u svoj dom, mogu stupiti sa njima u kontakt putem telefona na broj: +381 60 08 00 492 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Novčanu pomoć iz Srbije moguće je i uputiti na račun Nemanje Gajevića na broj: 325-9300702564430-05. Na usluzi je, kao i uvek i Redakcija “Vesti”.