Piramide ili Ajfelov toranj u vašem gradu – koliko bi poznate građevine koštale danas? Izgradnja Kipa slobode ili Big Bena danas bi bila jeftinija od kupovine apartmana na Manhattanu! Pa birajte…

Imate li 200 hiljada evra viška za kupovinu poznatog spomenika? Iznenadili bi se koliko bi koštali neki spomenici koji su nezamenjivi simboli gradova!

Kako bi saznali koliko bi izgradnja svetski poznatih građevina koštala danas, HomeAdvisor je analizirao sedam poznatih građevina širom sveta, uzimajući u obzir radne i troškove materijala. Takođe, uzeti su i izvorni troškovi, koji pokazuju kako su neki materijali bili puno skuplji pre stotinjak godina, ali da su ostali materijali znatno jeftiniji nego danas.

Tako je na primer izgradnja Kipa slobode koštala deset puta više 1886. godine nego danas, a i Big Ben bi u 2015. napravili gotovo po duplo manjoj ceni. Sa druge strane, veličanstveni spomenik Hrista spasitelja u Riju osetno bi bilo skuplje izgraditi danas, kad bi koštao milion dolara više nego 1931. godine, kada je izgrađen.

Ipak, neki od procenjenih troškova su zapravo iznenađujuće jeftini – izgradnja Kipa slobode ili Big Bena danas bi bila jeftinija od kupovine apartmana na Manhattanu! Kome uopšte treba stan kad možete za iste novce kupiti gradsku znamenitost i uživati u njoj, zar ne?

Donosimo celu listu znamenitosti i njihove procenjene vrednosti u američkim dolarima, rangirane od najskuplje prema najjeftinijoj:

1. Piramide u Gizi – 878 miliona dolara
2. Koloseum – 380 miliona dolara
3. Ajfelova kula – 31 milion dolara
4. Krivi toranj u Pizi – 4 miliona dolara
5. Hrist spasitelj u Riu – 1,5 miliona dolara
6. Kip slobode – 1,3 miliona dolara
7. Big Ben – 222 hiljade dolara

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime