EPA/Maxim Shipenkov
Mihail Gorbačov

Nekadašnja savetnica američkog predsednika Ronalda Regana – Suzan Masi izjavila je da je NATO izdao poslednjeg lidera Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova jer mu je obećao da se neće širiti na Istok, a potom, kada su to ipak uradili, pozivali su se na to da obećanje nije bilo potkrepljeno nikakvim pisanim dokumentom.

– Upravo je NATO taj koji je govorio da nikakav dokument nije potpisan koji bi garantovao da se Alijansa neće širiti – rekla je.

Masi je podsetila da je Gorbačov bio taj koji je još 1990. godine rekao da mu je rukovodstvo Alijanse dalo usmeno obećanje da se neće širiti ka granicama SSSR, te je ocenila da nema razloga da mu se u to ne veruje.

– NATO je prekršio obećanje i praktično prevario Gorbačova. Tih godina dok je Regan bio na vlasti stvorila se svojevrsna atmosfera poverenja, međutim Gorbačov je potom postao žrtva te epohe – naglasila je.

Masijeva je navela i da se situacija oko dogovora da se NATO neće širiti drastično izmenila dolaskom Džordža Buša starijeg na vlast, s obzirom da se tada celokupna administracija u Vašingtonu promenila. Takođe je dodala i da je sramno što se sve tako odigralo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here