Ukoliko bi investicije, raspolaganje novcem i finansijske odluke bile jednostavne, verovatno nikada ne bi postojala zanimanja poput finansijskih savetnika ili investicionih menadžera. Činjenica da oni postoje, znači da je ljudima generalno neophodna pomoć u snalaženju u svetu novca. Gde investirati ušteđevinu? Šta će nam doneti najveći povraćaj novca? Šta predstavlja najmanji rizik?

Angažovanje stručnjaka je dobra ideja, ali postoji nekoliko osnovnih pravila koje možete pratiti i sami – kako ne biste sav novac koji imate potrošili na sam čin razmatranja na šta treba da ga potrošite.

Investiranje se može svrstati u jednu od četiri kategorije: depoziti, dužničke hartije od vrednosti, vlasničke hartije od vrednosti i nekretnine. Odvojite malo vremena na proučavanje prednosti i nedostataka svih vrsta ulaganja kako biste doneli informisanu odluku. Vreme jeste novac – ali znanje je moć!

Finansijska pismenost je značajna i korisna, ali je važno upoznati se i sa situacijom na konkretnom lokalnom tržištu. Na primer, ukoliko vrednost nekretnina u gradu u kojem živite raste – verovatno je pametno razmisliti o ulaganju u poslovni prostor ili stan u novogradnji, čak i ako već imate rešeno stambeno pitanje.

Ukoliko vam je neophodna nova odeća, najnoviji model televizora ili novi automobil, a sebi to možete da priuštite – potpuno je u redu da ove proizvode i kupite. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste – da li vam je novi automobil ili televizor zaista potreba, ili samo želja? Nekad stvari kupujemo ishitreno, i tek naknadno shvatimo da smo novac mogli da potrošimo i pametnije.

Investicija je ulaganje u koje ulazimo kako bismo stekli određenu finansijsku dobit ili neku vrstu koristi. Iako se često kaže da smo, na primer, “investirali u nov automobil”, ovaj čin nužno ne mora da bude podveden pod definiciju investicije, jer se vrednost dvotočkaša protokom vremena smanjuje. Nasuprot tome, stan ili poslovni prostor uvek možete izdavati, što vam donosi dodatne stalne prihode.

U povoljnom lokalnom tržišnom okruženju, ukoliko kupite stan u izgradnji, cena stanova može da poraste od trenutka kada vi potpišete kupoprodajni ugovor do trenutka kada je zgrada u potpunosti završena. U prevodu, ovo znači da ako dobro prognozirate i izaberete, možete postati vlasnik stana koji završen vredi više od sume koju ste za njega inicijalno platili!

Ovome u prilog ide i statistika – prema podacima stručnih službi Belgrade Waterfront-a, na osnovu trogodišnjeg iskustva sa stambenom zgradom BW Residences i jednoipogodišnjeg iskustva sa stambenom zgradom BW Vista, prosečan godišnji rast cene nekretnine u okviru ovog projekta iznosi sedam odsto, a predviđeni godišnji rast cene rente u stanovima projektovan je na pet odsto.

– U Srbiji je najperspektivniji vid ulaganja u nekretnine, i to u stambene jedinice, jer se na taj način ostvaruje dobit koja ne podrazumeva veliki rizik – ističe Sanja Mitrović iz kompanije BrianLack&Co.

– Osim povraćaja uloženih sredstava, na ovaj način omogućuje se i ostvarivanje dodatne dobiti rentiranjem – imajte u vidu da cene stanova u poslednje dve godine u Beogradu beleže rast, a predviđanja su da će tako biti i u narednom periodu – dodaje ona.

Naravno – vaš novac je vaša odgovornost. Ukoliko vam se prohte, možete da zaboravite sve ekonomske računice i kupite kartu u jednom smeru za Havaje! Ipak, ukoliko ste u potrazi za nečim što će vam se dugoročno finansijski isplatiti – kako biste možda svake godine mogli sebi da priuštite letovanje na Havajima – istražite specifičnosti lokalnog tržišta, analizirajte svoje želje i potrebe i iskoristite prednosti datog trenutka. Kombinacija je dobitna – u najbukvalnijem smislu te reči!

Izvor:
Promo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here