commons.wikimedia/Vadim Savitskiy
Nuklearna podmornica "Jurij Dolgoruki"

Kremlj još ne može da govori o postizanju nekog čvrstog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnim arsenalima, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

– Po ovom pitanju zaista se održavaju kontakti na nivou eksperata i na visokom nivou – odgovorio je Peskov na pitanje da li su o tom pitanju razgovarali lideri Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Donald Tramp.

Istovremeno, kako je precizirao Peskov, za sada „nema govora o postizanju bilo kakvih konkretnih sporazuma“.

– Stav ruske strane je dobro poznat i dosledan. I za sada ne bismo da govorimo da su s tim u vezi postignuti neki čvrsti dogovori – istakao je portparol Kremlja.

On je dodao da se Rusija nada da se nalazi na istom putu kao i Sjedinjene Američke Države po pitanju produženja Dogovora o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

– Ako se govori o shvatanju potrebe za produženjem Dogovora o strateškom naoružanju, nadamo se da smo u tom pogledu na istom koloseku, da shvatamo da ga treba produžiti. To je i u interesu naše dve zemlje i strateške bezbednosti celog sveta. Inače, sporazumi nisu postignuti – objasnio je Peskov.

Specijalni predstavnik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli ranije je rekao da je Vašington spreman da „koliko sutra“ produži Dogovor o strateškom naoružanju u zamenu za uzajamno zamrzavanje nuklearnih arsenala i smatra da je sa Moskvom postignut „načelni“ sporazum o ovom pitanju.

Sjedinjene Američke Države pregovaraju sa Rusijom o strateškoj stabilnosti u kontekstu isteka roka za produženje strateškog Dogovora o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here