Nema dogovora oko imena Makedonije

0

U 40-minutnom razgovoru, u kome je bilo reči i o jačanju saradnje dve zemlje, Gruevski i Papandreu nisu se sporazumeli oko načina na koji bi se prevazišao spor zbog imena makedonske države, javio je Radio "Slobodna Evropa".

 

Današnji susret u Briselu treći je sastanak Gruevskog i Papandreua. Prethodno su se, u oktobru prošle godine, sastali takođe u Briselu, a u novembru na Prespanskom jezeru. Ni tada dvojica državnika nisu uspela da prevaziđu spor Atine i Skoplja oko imena.

Obraćajući se novinarima pre susreta, Gruevski je izjavio da trenutno ne može da proceni da li se pojačao pritisak na Grčku u cilju rešavanja spora, ali je ukazao da se oseća veći interes za okončanje tog problema, javila je makedonska agencija MIA.

Nakon razgovora nije bilo izjava za medije.

Ujedinjene nacije već godinama pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje za naziv makedonske države. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija", tvrdeći da je to ime severne grčke provincije od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Posle raspada Jugoslavije i proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, Makedonija je primljena u UN pod privremenim nazivom "Bivša jugoslovenska republika Makedonija".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here