Uprava carina
Granica Srbije i Severne Makedonije

Sporazumi potpisani u Tirani, u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan, nukleus su nečega što će stvoriti da ovaj deo Evrope bude suštinski bez granica, i to mnogo pre nego što smo mislili, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom šest novih dokumenata na koje je stavio potpis sa premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranom Zaevim i Edijem Ramom. Sporazumi će, prema najavama trojice lidera, stupiti na snagu odmah.

Zahvaljujući sporazumima, kako je kazao, ljudi slobodnije kretati, imati mnogo više prilika za biznis i međusobnu saradnju.

– Slušali smo srpske, albanske, makedonske privrednike. Sa mnogo energije i sa mnogo vere ovo radimo, zato što znamo da ćemo time da olakšamo našim građanima – poručio je Vučić putem Instagrama.

Najviše je pominjan sporazum o jedinstvenim radnim dozvolama po kojem će radnici iz jedne zemlje moći da rade, pod istim uslovima kao i u svojoj, u druge dve države. Kao primer kako će to funkcionisati Vučić je naveo nemačku kompaniju, sa postrojenjima u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

– Znači da Kromberg i Šubert, koji ima fabriku u Kruševcu i Severnoj Makedoniji, ne mora više na dva meseca da uzima dozvolu ako su im u Srbiji potrebni inženjeri iz Severne Makedonije i obrnuto – rekao je on uz ocenu da će ove zemlje tako biti privlačnije za investitore, jer će u slučaju da u Kumanovu nedostaje radnika, moći da računaju na radnike iz Srbije.

S druge strane Sporazum o akreditacionim telima, koji je takođe potpisan, omogućuje da će se roba, koja je dobila akreditaciju u zemlji iz koje dolazi, automatski smatrati dobrom i u državi u koju stiže.

Osim toga Srbija je sa Albanijom postigla i dogovor o ovlašćenim ekonomskim operaterima, koja podrazumeva posebne dozvole za uspešne privrednike. Ovaj sporazum Beograd i Skoplje potpisali su još ranije.

– Onima koji su već poznati kao odlični privrednici, koji stalno rade i uvek im je potreban prelaz granica, oni će imati posebne dozvole. Ako vam voće ili keks od 150 puta neko pregleda deset puta, sada ga neće pogledati nijedanput, ali ćete za to morati da imate oznaku ovlašćenog ekonomskog operatera – pojasnio je Vučić.

Takođe, sporazumi koji su postignuti u oblasti veterine i fitosanitarne inspekcije olakšaće promet živih životinja i proizvoda životinjskog i biljnog porekla. Prema Vučićevim rečima neće se više dešavati da kamioni sa voćem čekaju na granici više dana. Taj sporazum, kazao je, otvara velike mogućnosti za pospešivanje trgovinske razmene, kao i da bi ona uskoro mogla dostići nivo od milijardu evra.

Ovaj projekat, prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, pruža mogućnost Srbiji da se poveže regionalno, da maksimalno sarađuje sa EU, a da zadrži svoje strateške privredne i geopolitičke partnere sa Istoka, Rusiju i Kinu. Ključno je, kaže, pristupanje Crne Gore, BiH i “entiteta Kosovo” i ako se oni uključe priča je zaokružena i zaživeće, a ako ne onda je polovično rešenje.

Kroz ekonomsko povezivanje balkanske zemlje će, prema njegovim rečima, postići i bolje međudržavne odnose.

– Možemo da imamo i privrednu, društvenu i nacionalnu korist. U okviru ove inicijative se mogu povezati svi Srbi, svi Albanci, svi muslimani. Da realizujemo nacionalne aspiracije na jedan racionalan način i prosperiramo – objasnio je Anđelković za “Vesti”.

Ekonomija u prvom planu

– Otvoreni Balkan donosi mnogo benefita i relaksira političke odnose stavljajući ekonomiju u prvi plan, a prvenstveno saradnju i slobodan protok kapitala i robe – kazao je za “Vesti” Zoran Milivojević, diplomata dodajući da očekuje pozitivan stav Nemačke, jer reč o nezaobilaznom procesu. Veruje i da će do jula iduće godine, zemlje koje se nisu priključile imati pozitivan stav prema Otvorenom Balkanu, prvenstveno BiH i Crna Gora.

Novi investitori

Predsednik Srbije je rekao da će proširenje tržišta rada privući više kompanija sa Zapada i Istoka.

– Moći ćemo da ponudimo više i bolju obrazovanu radnu snagu iz sve tri zemlje. Garantujem da ćemo u godinama koje dolaze videti značajno veće privlačenje direktnih stranih investicija kod nas – istakao je on.