Printscreen/RTK Zvezda

Centralni naučno-istraživački institut “Burevesnik” (deo koncerna “Uralvagonzavod”) na specijalnom poligonu u Nižegorodskoj oblasti testira prvu malu seriju perspektivne samohodne haubice “Koalicija-SV” na točkovima, saopštila je pres-služba koncerna.

– Vozila na točkovima imaju brojne prednosti, na primer, mogu da se koriste na različitim putevima, imaju veliku mobilnost, rastojanje koje može da pređe sa jednim rezervoarom, imaju bolje resurse u poređenju sa guseničnim vozilima – izjavio je glavni konstruktor i šef odeljenja „Burevesnika“ Vasilij Nabatov.

On je takođe rekao da su prednosti vozila takođe manja težina i mogućnost aviotransporta, kao i da sve te prednosti proširuju opseg i operativnost izvođenja zadataka.

Haubica 2S35 „Koalicija-SV“ napravljena je u „Burevesniku“, a prvi put je zvanično predstavljena 9. maja 2015. godine na paradi u Moskvi u čast 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. „Koalicija-SV“ na točkovima je ruski samohodni top napravljen na bazi vozila KamAZ-6550. Vozilo može da puca u serijama i trenutno mu nema ravnog na svetu.

Novi artiljerijski sistem je naslednik sistema „Msta“ i namenjen je uništavanju komandnih punktova, sistema protivvazduhoplovne i protiraketne odbrane, komunikacionih čvorova, artiljerijskih i minobacačkih baterija, oklopnih vozila, uključujući tenkove, protivtenkovskih sredstava, kao i da puca po neprijateljskoj živoj sili.

Pres-služba „Uralvagonzavoda“ saopštila je da je planirano da do kraja godine bude završen ciklus testiranja, na osnovu čega će biti doneta odluka o serijskoj proizvodnji vozila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here