Nema načina da se utvrdi da je Stefanovićev doktorat plagijat

0

Doktorski rad Nebojše Stefanoviča izazvao je brojne polemike prethodnih dana
 

"To ostaje na nivou etičkih tela samih univerziteta", kazala je Dondur agenciji Beta i podsetila na načelo autonomije univerziteta.

 

Po njenim rečima, kada je reč o ovoj vrsti problema i plagiranju naučnih radova, ne postoji velika razlika između privatnih i državnih univerziteta.

 

"Nijedan segment društva nije imun na takve stvari", kazala je Dondur.

 

Ona je podsetila da je upravo Nacinalni savet za nauku izdejstvovao da se revidira spisak čaopisa u kojima se mogu objaviti naučni radovi neophodnih za priznavanje doktorata.

 

Stefanović da podnese ostavku

Nova stranka zatražila je danas da Nebojša Stefanović hitno podnese ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova zbog osnovane sumnje da je plagirao svoju doktorsku disertaciju.
U saopštenju Nova stranka je navela da je plagijat čin protivzakonitog prisvajanja tuđih duhovnih tvorevina i njihovog predstavljanja kao svojih.
"Aktom plagijata čini se jedan od najtežih akademskih prekršaja, a osoba koja to učini sebe diskvalifikovuje se za kandidovanje ili ostanak na bilo kojoj javnoj funkciji", navela je ta stranka.

 

Na sajtu portala Peščanik u nedelju je objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat.

 

Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

 

Doktorat potpuno autentičan

Rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović izjavio je danas da je doktorska disertacija ministra unitrašnjih poslova Nebojšse Stefanovića "apsolutno autentično naučno delo".

Komentarišući napis o plagiranju doktorata Nebojše Stefanovića, Jovanović je rekao da su na portalu Peščanik "nazovi stručnjaci namerno obmanuli javnost" i poručio da će Univerzitet razmotriti i podnošenje krivične prijave protiv autora tog teksta.

"Nemamao nameru da utvrđujemo da li je reč o plagijatu, pošto je to već utvrđeno pre nego što je Stefanović branio disertaciju", kazao je Jovanović i dodao da će biti formirana komisija koja će se baviti "odbranom Univerziteta Megatrend, kao i Nebojse Stefanovića".

 

U tekstu objavljenom na Peščaniku autori Uglješa Grušić (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislav Radeljić (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodan Tomić (doktorant, Londonska škola ekonomije i političkih nauka) tvrde da postoje ozbiljne indicije da je u radu mnogo plagijata i da je naslovna tema promašena.

 

Stefanovićev doktorat solidan rad

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snežana Đorđević izjavila je da je doktorski rad Stefanovića "solidan rad" u kojem ona nije prepoznala delove svog teksta.

 

"Mi imamo akademski običaj da pozovemo nekoga sa strane da pogleda
tekst i mene su kolege zamolile da mi se pridružim i budem član komisije. Nisam prisustvovala odbrani, jer sam bila van zemlje, ali meni se taj rad svideo, to je bio jedan solidan rad", rekla je Snežana Đorđević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here