Tanjug
Rosen Željazakov i Zorana Mihajlović

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i bugarski ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Rosen Željazkov saglasili su se nakon sastanka u Dimitrovgradu da između dva ministarstva nema nerešenih i otvorenih pitanja.

Na sastanku delegacija Srbije i Bugarske, koje su predvodili resorni ministri, razgovarano je, osim o istočnom kraku Koridora 10, i o gužvama na graničnom prelazu između dve zemlje, kao i železnici.

Mihajlović je u izjavi za medije rekla da smatra da je Dimitrovgrad najbolje mesto gde su mogli da se sastanu i sa kojeg mogu da pošalju poruke o međusobnoj dobroj saradnji.

Kako je navela, tu saradnju ne čini samo saradnja u sporazumima, ugovorima i deklaracijama, već je pre svega prijateljska saradnja, kao i dobra ekonomska i zajednička infrastrukturna saradnja.

– Mi zaista nemamo otvorenih pitanja u odnosima naša dva ministarstva, razgovarali smo o gužvama na granicama i dogovorili smo i zaista želimo i moj kolega i ja da učinimo sve da te gužve u narednim godinama budu što manje, jer je to u interesu naše dve države – kazala je Mihajlović.

Dodala je da će se potruditi da na tehničkim i operativnim nivoima to pitanje i reše, a ono što raduje srpsku stranu, kazala je, to je da se i s bugarske strane radi na autoputu ka našoj granici.

– Mislim da je to značajno za naše dve zemlje, jer mi jesmo najkraće rute ka Turskoj i Bliskom istoku. To je za dobrobit kako Srbije, tako i Bugarske – navela je ministarka.

Razgovarali smo i o železnici, kazala je Mihajlović i dodala da je bugarskog kolegu informisala o velikom projektu rekonstrukcije i elektrifikacije obilazne pruge oko Niša, što je značajno za taj kraj Srbije, ali i za dve države.

– Vrednost ugovora je 263 miliona evra. U međuvremenu radilo se na izboru konsultanta, tako isto i na planskim osnovama i dokumentaciji. Srpska strana počinje u četvrtom kvartalu ove godine radove na rekonstrukciji i elektrifikaciji te pruge, što je inače na našoj teritoriji jedini deo pruge koji nije elektrifikovan – kazala je Mihajlović i dodala da se očekuje da do 2024. godine sve bude gotovo.

Bugarski ministar kazao je da mu je čast što je prisustvovao neformalnom sastanku na kojem su razgovarali o zajedničkim temama, navodeći da ga je Mihajlović upoznala sa završnim radovima na Koridoru 10, te ističući da je Srbija odradila veliki posao.

– Mi ćemo naše dve deonice, koje su u izradi, završiti do 2022. godine – rekao je bugarski ministar.

Željazkov je naveo i da je potvrđeno da između dva ministartsva i njihovih resora nema nerazrešenih pitanja i dodao da će se uskoro od Crnog mora putovati do Ujedinjenog kraljevstva.

– Ostaje nam samo da se reše zadržavanja na graničnim prelazima, ali to će se vremenom svakako rešiti u pozitivnom smislu – očekuje Željazkov.

Govoreći o pruzi od Sofije do Srbije, Željazkov je kazao da će se zbog malo komplikovanijeg reljefa oko grada Dragomana, raditi malo više, pa će pruga biti završena do 2025. godine i tada će se putovati 260 kilometara na sat.

Ambasador Bugarske Radko Vlajkov naveo je da se na današnjem sastanku gužva na graničnom prelazu nametnula kao posebno pitanje, o kojem su detaljno razgovarali.

Izrazio je očekivanje da će se i za to pitanje naći rešenje.

– Povezanost je tema o kojoj su ministri danas govorili i ona stoji u Sofijskoj deklaraciji, govoreno je i o odnosima Srbije i Bugarske i odnosima sa EU – dodao je Vlajkov.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov rekao je da je za tu opštinu velika čast što se današnji sastnak održao upravo tu, jer je Dimitrovgrad pravo mesto gde treba da se održavaju sastanci između delegacija Srbije i Bugarske.

Kako je naveo, razlog za to je što je Dimitrovgrad multinacionalna sredina i mesto koje pokazuje kako je moguć suživot više nacionalnih zajednica.

Navodeći da srpska strana gotovo završava Koridor, a da će Bugari to učiniti za dve do tri godine, Dimitrov je kazao da će to doneti benefite opštini.

– Omogućiće i našim meštanima da više i lakše putuju do Bugarske, ali omogućiće i građanima Sofije i lokalnih mesta da lakše dođu u Dimitrovgrad, što je za nas važno, jer su nam jedni od najvažnijih turista koji povećavaju BDP opštine – kazao je Dimitrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here