EPA
Sidnej zimus tokom jednog od prethodnih lokdauna

Premijer Australije Skot Morison poručio je da neće dozvoliti da se zemlja vraća u začarani krug stalnih pandemijskih zaključavanja, pošto je u javnosti počela da se javlja strepnja zbog pojave novog soja virusa korona.

Omikron varijantu je u Australiju donela nekolicina putnika iz Južne Afrike, što je dovelo do 14-dnevnog odlaganja datuma otvaranja granica za studente i kvalifikovane radnike iz inostranstva.
Međutim, premijer uverava da nema bojazni da bismo mogli da krenemo putem kojim smo išli do pre samo nekoliko nedelja.

– Nećemo se vraćati na zaključavanja, niko od nas to ne želi – jasno je poručio Morison u utorak, neposredno pred zasedanje Nacionalnog kabineta.

On je svoj čvrst stav kasnije izneo premijerima država i teritorija, napominjući da je odluka doneta na Nacionalnom odboru za bezbednost u ponedeljak uveče bila samo mera predostrožnosti.

– Pomeranjem datuma za otvaranje granica za strane studente, radnike i nosioce drugih viza, mi smo se samo zaštitili od mogućnosti nekog eventualnog lokdauna. Dali smo vreme zdravstvenim stručnjacima da procene ovaj novi soj virusa i ako se pokaže da je reč o blažoj varijanti, razmotrićemo mogućnost da otvorimo granice i pre 15. decembra – istakao je savezni premijer.

Morison insistira na tome da je sada važno da sve države i teritorije, zajedno sa Saveznom vladom, rade zajednički i donose složne odluke.

– Sada je važno da svi budemo na istoj strani i da donosimo smirene i odmerene odluke, a ne da bude preplašeni novim sojem virusa. Savezna vlada ne strahuje, a na osnovu razgovora koje sam imao sa premijerima svih jurisdikcija, stekao sam utisak da i oni razmišljaju na isti način.

Ipak, neke mere će biti preduzete, i to prvenstveno u vezi sa građanima Australije koji se u narednom periodu budu vraćali kući. Bez obzira na to da odakle dolaze i da li su vakcinisani, obavezno testiranje i trodnevna kućna izolacija će biti obavezni za sve koji doputuju u Novi Južni Vels, Viktoriju ili ACT, dok druge jurisdikcija svakako još nisu uspostavile normalan međunarodni avio saobraćaj.

Takođe, svi državljani i stalni stanovnici Australije koji se vraćaju iz neke od osam zemalja južnoafričkog regiona, biće u obavezi da provedu 14 dana u državnom karantinu. Dve nedelje izolacije biće obavezne i za one koji budu bliski kontakti osobe zaražene omikron varijantom virusa.

Nacionalni kabinet će se ponovo sastati 10. decembra, a do tada se očekuje i da će zdravstveni zvaničnici moći da ponude jasnu procenu i daleko konkretnije podatke o novom soju korone.

Zaražena obilazila prodavnice

U Novom Južnom Velsu je u utorak zabeležen i peti slučaj omikron soja virusa korona i prvi put da se zaražena osoba kretala unutar zajednice. Reč je o ženi u tridesetim godinama, koja je pre povratka u Ausrtaliju posetila dve zemlje na jugu Afrike.

Ona je po dolasku u Sidnej posetila samoposlugu u tržnom centru u naselju Top Rajd, a zatim i više lokala u Vestfildu u Paramati. Kasnije, tokom petka, privatnim automobilom je otputovala na Centralnu obalu, gde je posetila nekoliko prodavnica i restorana brze hrane u Vajongu i Vadalbi, a u subotu je bila u Aldiju u mestu Tukli.

Svi koji su bili na nekoj od ovih lokacija pozivaju se da se što pre testiraju i izoluju dok ne dobiju negativan rezultat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here