Tanjug
Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je za oktobarsko izdanje magazina Kord da će Izrael obavestiti svoje prijatelje u Srbiji o akcijama na priznavanju nezavisnosti Kosova.

On je rekao da, koliko zna, osim izjava predsednika SAD, premijera i ministra spoljnih poslova Izraela 4. septembra, ništa više nije rađeno na tome da Izrael prizna Kosovo.

Vilan je dodao da, koliko zna, još nema određenog datuma kada bi Izrael zvanično mogao da prizna nezavisnost Kosova.

– Mogu da vas uverim da ćemo informisati naše prijatelje u Srbiji o svojim potezima. Daću sve od sebe da se postaram da ovo uradimo potpuno transparentno i da Srbiju unapred obavestimo – rekao je Vilan.

Na pitanje da li će, posle zvaničnog priznanja, Izrael podržavati Kosovo u UN i drugim međunarodnim organizacijama, Vilan je rekao da to u ovom momentu neće činiti aktivno i da nije bilo diskusije na tu temu.

– Mislim da je to prerano. Kao zemlja koja je patila kao nijedna druga u areni UN, uveravam vas da će Izrael pokazivati najvišu osetljivost prema tom pitanju – rekao je Vilan.

Upitan zbog čega je njegova zemlja promenila stav, iako je više od decenije bila u grupi članica UN koje ne priznaju nezavisnost Kosova, Vilan je rekao da su u prošlosti bila dva glavna razloga za nepriznavanje – jaki i važni odnosi sa Srbijom i mogućnost da se taj presedan odrazi na pitanje Palestine.

On je istakao da je na promenu uticala trenutna politička situacija između Beograda i Prištine, ali i ceo paket koji je američka administracija pripremila za Srbiju, Kosovo i Izrael.

Upitan da li je tokom razgovora sa predsednikom Srbije dobio potvrdu da će Srbija premestiti ambasadu u Jerusalim, Vilin je rekao da je to važno za Izrael, koji smatra da bi sve ambasade trebalo da budu u Jerusalimu.

– Naravno, toplo smo pozdravili odluku Srbije da premesti ambasadu u Jerusalim do jula naredne godine. Daćemo sve od sebe da radimo sa Vladom Srbije da se to i dogodi. Na sastanku sa predsednikom Vučićem razgovarali smo o tome kako bi Izrael i Srbija mogli da rade zajedno po brojnim pitanjima – rekao je Vilan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here