Hadži Marko Vujičić
Ispunjena želja: Boba u beogradskom dopisništvu

Muzička ikona vlaških izvornih pesama, Božica Boba Nedeljković, umetnica iz Švajcarske, boravila je u otadžbini i gostovala u Jutarnjem programu RTS-a, ali nije zaobišla da poseti redakciju “Vesti” u Novom Beogradu. Ističe da odavno gaji veliku želju da upozna medijsku kuću koja pomno prati sve njene muzičke aktivnosti, kako u Švajcarskoj gde živi, tako i u domovini.

– Pošto sam gostovala u Jutarnjem programu RTS-a, jednostavno sam taj dolazak u Beograd iskoristila da posetim i redakciju “Vesti”, da posetim i pozdravim sve divne novinare koji pridaju značaj i važnost nama u dijaspori i prate naše aktivnosti i život. To nam znači mnogo, jer nismo stavljeni u drugi plan i matica nas, na neki način, ceni i uvažava. Mi se takođe trudimo da svoju otadžbinu u najlepšem svetlu predstavimo na Zapadu – ističe Boba.

Ova umetnica je poznata čitaocima “Vesti” kao vrsna interpretatorka izvornih narodnih vlaških pesama, ali i srpskih. Voli da peva o ljubavi, ali istim intenzitetom i kazuje stihove o ljubavi, što je potvrdila u video-zapisima poetskog trija U tri reči.

– Za mene je ljubav glavni pokretač života, sve se rađa iz nje i zato treba negovati tu čudesnu emociju. Naučimo da volimo ljude, bližnje svoje, prirodu, životinjski svet, planetu; naučimo da volimo bezuslovno sve oko sebe, jer ljubav se ljubavlju uzvraća. Ovo je apel i poziv na ljubav. Kazivanje stihova u švajcarskoj prirodi, naizgled hladnoj, grejalo nas je u februarskim danima, dok smo svi sa velikim nestrpljenjem i strahom od kovida iščekivali proleće. Stihovi i priroda su ulepšali još više jedno divno druženje i učvrstili već čvrsto prijateljstvo sa Radom Rajić Ristić i i Tatjanom Dujović, a sve to daleko od otadžbine – ukazuje poznata umetnica.

Boba neumorno neguje tradiciju i čuva kulturnu baštinu i u Sent Galenu gde živi. Učestvuje u horu srpske duhovne muzike i aktivnostima KUD-a Homolje.

– Kao umetnički rukovodilac dečjih ansambala, kao izvođač izvornih pesama, solo i u grupi, kao kreator i voditelj nebrojenih kulturno-umetničkih programa KUD-a Homolje u Sent Galenu, nastojim da ljubav prema srpskoj kulturnoj baštini, pesmi, igri i lepom govoru prenesem na mlađe generacije, rođene van matice. Takođe i njenim predstavljanjem na višenacionalnim manifestacijama u ovoj alpskoj zemlji. Dva puta sam bila dobitnica nagrade za najboljeg vokalnog solistu na nivou Švajcarske, a u okviru srpskih kulturno-umetničkih ansambala i to prilikom izvođenja starih pesama iz mog izvornog miljea – vlaškog! Svojim sazrevanjem upoznajem dubinu i širinu vlaške pesme, kao i to da se u njoj krije životna istina od čovekove borbe za opstanak do najtananijih osećanja ljudske duše. Ta pesma, prenošena sa kolena na koleno, ostavljena nam je u amanet, da je prenosimo potonjim generacijama kao legat – ističe Božidarka Boba Nedeljković.

Na Festivalu u Petrovcu na Mlavi
Poetski trio u tri reči: Rada Rajić Ristić, Tatjana Dujović i Boba Nedeljković

Čas humanosti

Božica Nedeljković se uvek rado odazivala pozivima naših klubova i udruženja u Švajcarskoj da nastupi na priredbama humanitarnog karaktera. Činila je to godinama, a nastup na koncertu koji je 2017. godine organizovalo Humanitarno udruženje Stvar srca iz Ciriha, samo je jedan o kojima su “Vesti” ranije pisale. Prošle godine Božica je prvi put samostalno nešto slično učinila i proslavu rođendana pretvorila u svojevrsnu humanitarnu akciju. Pozvala je prijateljice da joj ne kupuju poklone već da novac koji bi za to izdvojile doniraju Centru Zvezda, udruženju građana koje brine o socijalnoj integraciji dece i mladih u više gradova Srbije.