Youtube/Naš glas
Masakr: U Sarajevu Srbi ubijani i na drugim lokacijama, ne samo u Dobrovoljačkoj

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu zbog sumnje na ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, potvrdio je portparol ove institucije Boris Grubešić i najavio da će javnosti naknadno biti predstavljeno više detalja o optužnici. Predstavnici Srba smatraju da je optužnica farsa i da nema razloga verovati u pravičnost i pravdu Suda BiH.

Pre trideset godina, pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane takozvane Republike BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine. Tada je ubijeno ukupno 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Istraga o događajima u Dobrovoljačkoj obustavljena je 2012. godine, ali je otvorena ponovo šest godina kasnije i obuhvatila je 11 osoba. Podignuta optužnica odnosi se na 3. maj 1992. godine, kada je ubijeno sedam vojnika, više od 20 ranjeno, 207 zarobljeno, mučeno i zlostavljano. Za ovaj zločin optuženi su: Ganić Ejup (76), Backović Zaim (68), Bahto Hamid (61), Efendić Hasan (79), Muslimović Fikret (74) Pušina Jusuf (73), Alispahić Bakir (66), Bezdrob Enes (61), Dahić Ismet (68) i Žiško Mahir (51).

“Terete se da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN, te nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili izvršitelje, kao i da su pomagali počiniteljima posle izvršenog zločina”, navode iz Tužilaštva.

Zvaničnici Republike Srpske, međutim, ne veruju da će žrtve i njihove porodice dočekati pravdu, a krivci zasluženu kaznu.

– Nemamo razloga da verujemo u pravičnost i pravdu koju bi izrekao Sud BiH i Tužilaštvo BiH koje je oklevalo svih ovih godina da podigne optužnicu za očigledan zločin koji se desio u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ne verujem da će tu biti pravde i da će oni koji su krivi za to odgovarati. Ovo je zemlja koja u svom nametnutom, pravosudnom sistemu ne drži do stradanja Srba. Ne možemo biti zadovoljni bilo kojom odlukom suda u tom pogledu – navode zvaničnici RS koji podizanje optužnice ocenjuju kao farsu.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže, da čitava javnost zna da se u Dobrovoljačkoj desio zločin, ali da strahuje da li će Sud to potvrditi.

– Ovo je logičan sled, na osnovu svih postojećih dokaza, ali ono što izaziva određeni strah ili sumnju je da li će Sud potvrditi optužnicu, imajući u vidu da je to generalna pojava u onim predmetima gde postupajući tužioci odrade svoj posao sa pravnim standardima i utvrđenim činjeničnim stanjem, a da Sud bukvalno pere prljave i krvave biografije počinilaca zločina nad Srbima i to na način da ih oslobađa odgovornosti – objašnjava Kojić.

Prema njegovim rečima zločin u Dobrovoljačkoj, zajedno sa ubistvom starog svata na Baščaršiji utro je put stradanja sarajevskih Srba, etničkom čišćenju i njihovom egzodusu, koji je kulminirao posle Dejtona.

Mnogo dokaza

Prema rečima Sime Tuševljaka, glavnog inspektora MUP-a Republike Srpske za istrage ratnih zločina Tužilaštvo BiH raspolaže sa dovoljno svedoka i video-materijala jer je zločin sniman kamerama. U postupku će biti saslušano 277 svedoka, kao i više veštaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice. Tuševljak se nada da će Tužilaštvo i Sud smoći snage i da će procesuirati počinioce.

– Njihovu savest ne može oprati nijedna presuda, oni dobro znaju šta su radili – kaže Tuševljak i dodaje da će se svedoci, koji su među živima, sigurno pojaviti i svedočiti.

Istina na videlo

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović sumnja da će biti procesuirani oni koji su izvršili masakr nad nevinim ljudima.

– Ubijeni vojnici nisu ništa uradili protiv BiH i muslimanskog naroda. Naprotiv, bio je dogovor za organizovan izlazak kolone JNA iz Sarajeva – podsetio je Nosović.

On je izrazio bojazan, imajući u vidu dosadašnju praksu, da će se sa ovim slučajem desiti kao i pre neki dan kada su oslobođeni optuženi za ubistva vojnika JNA u sarajevskom Velikom parku 1992. godine, ali kako kaže, ipak se nada da će istina izaći na videlo.