Nema pravednijeg rata od ovog

0

Izrael će se ponašati agresivno i odgovorno dok ne okonča svoju misiju: Benjamin Netanjahu
 

"Nema pravednijeg rata od ovog", poručio je Netanjahu u govoru koji je prenosila televizija.

 

Izrael je 8. jula pokrenuo operaciju, najpre iz vazduha, a potom i sa kopna, protiv palestinske ekstremističke organizacije Hamas koja od 2007. upravlja pojasom Gaze.

 

Esktremisti prošli korz tunel i pucali na vojnike

Palestinski ekstremisti prošli su kroz tunel prokopan ispod granice Gaze i Izraela i otvorili vatru na vojnike, saopštila je izraelska vojska. Izraelski mediji javili su da je petoro ekstremista ubijeno u sukobu, ali i da ima ranjenih i na izraelskoj strani, te da je moguće da su neki ekstremisti pobegli nazad u Gazu.

Jevrejska država je saopštila da želi da onesposobi Hamas da ne ispaljuje rakete na Izrael, kao i da uništi njegovu mrežu vojnih tunela na granici. Netanjahu je u ponedeljak, međutim, proširio svoje ciljeve, navodeći da i demilitarizacija Gaze mora da bude deo budućeg rešenja za tu teritoriju od 1,7 miliona ljudi.

 

Netanjahu je poručio da Izrael "neće okončati vojnu operaciju dok ne neutrališe tunele čija je jedina svrha ubijanje civila".

 

 

"Moramo da se spremimo za produženu kampanju. Nastavićemo da se ponašamo agresivno i odgovorno dok naša misija zaštite civila, vojnika i dece ne bude okončana", naglasio je Netanjahu.

 

"Nećemo prekinuti ovu akciju sve dok svi tuneli ne budu uništeni. Stegnućemo zube i oplakaćemo naše mrtve, ali nećemo se zaustaviti sve dok ne zaustavimo terorističku prijetnju", dodao je izraelski premijer.

 

Više od 1.000 Palestinaca ubijeno je tokom prethodne tri nedelje koliko traju neprijateljstva. Prema UN, oko tri-četvrtine poginulih čine civili. Izrael je izgubio 52 vojnika i dva civila.

 

“UN ne vodi računa o bezbednosti Izraela“

 

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri uzvratio je da Netanjahuove pretnje ne plaše ni Hamas ni palestinski narod, kao i da će okupator platiti cenu za masakr civila i dece.

 

Kao znak da se izraelska operacija širi, vojska je pozvala stanovnike još tri opštine u Gazi da se evakuišu iz svojih kuća i krenu ka centru grada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here