Z. Vicelarević
Putnici sa Nedeljkom Mitrovićem i vozačima Dafni rajzena

Sa ublažavanjem mera uvedenih u vreme najžešće epidemije korona virusa, posle avionskog saobraćaja i autobuski saobraćaj između Nemačke i Srbije se polako vraća u normalu. Iz svih većih centara u Nemačkoj autobuski prevoznici uspostavljaju redovne linije kojima su naši građani ranije odlazili u zavičaj. Iz Frankfurta već svakodnevno za sve destinacije u Srbiji putnike prevoze udružene autobuske firme, Turing, Lasta, Panonija, Severtrans i Mitrović rajzen. Utorkom i petkom putnike prevozi Dafni rajzen od Frankfurta pa do krajnje stanice u Kladovu na istoku Srbije.

– Iz Frankfurta za sve pravce u Srbiji naši autobusi svakog dana polaze u 12.30 – kaže nam Zdravko Mitrović, predstavnik pet udruženih prevoznika.

On navodi da je Lasta prva počela da vozi pre dve nedelje.

– Prvo je to bilo četiri puta nedeljno, a u međuvremenu smo povezali svakodnevne vožnje. Takođe i iz Srbije ka Frankfurtu imamo svakodnevne linije. Svakog dana kontaktiram sa vozačima jer ih ovde dočekujem i mogu da kažem da nema nikakvih problema na granicama u oba pravca. Pre ulaska u autobuse obaveštavamo građane da moraju biti ispravni. Vršimo obaveznu kontrolu pasoša naših putnika pri ulasku u autobuse i ne primamo one koji nemaju boravak u Nemačkoj – kaže Zdravko Mitrović.

Dafni rajzen iz Jagodine je prevoz naših građana počeo pre desetak dana i već su uspostavljene redovne linije koje su imali i pre pandemije. Prema rečima Nedeljka Mitrovića, predstavnika Dafni rajzena u Frankfurtu, u autobusima ove firme se poštuju sve mere i odredbe koje trenutno važe za sve prevoznike:

– Putnici moraju da tokom vožnje imaju zaštitne maske i rukavice i da na dva sedišta sede sami. Za sada nam to sa sedištima još ide u prilog jer nije počela letnja sezona odmora. Putuju penzioneri i oni koji nisu odavno bili kod kuće. Kada bude krenula sezona onda će, nadamo se i mere da budu ublažene pa da opet vozimo pune autobuse kao ranije.

Miodrag Spasojevski iz Frankfurta je nedavno putovao u Kruševac i sada se ponovo našao u autobusu.

– Penzioner sam i mogu da putujem kad god mi je želja. Sada putujem samo zbog glasanja i zna se za koga ću da glasam. Otkriću vam da ću glasati za jedinog predsednika koji je narodu dao 100 evra. Pre deset dana sam u Kruševcu bio zbog zaostavštine i putovanje je bilo odlično. Imali smo samo normalne kontrole na granicama.

Dodajmo da su nam u Dafni rajzenu rekli da, za sada, naši građani koji su u Nemačkoj ostali duže od tri meseca nemaju problema na granicama zbog prekoračenja boravka.

Jedva čeka da vidi familiju

Sanja Teofilović, medicinska sestra iz Ofenbaha, putuje iz Frankfurta za Obrenovac:

– Prvi put putujem od početka ove krize sa korona virusom i veoma sam uzbuđena. Verujem da će putovanje biti dobro kao i ranije i jedva čekam da vidim familiju. U Obrenovcu me čekaju mama, braća i bratanice. Ostajem samo dve nedelje i ne planiram nigde više da idem već samo svojoj kući.

Kolone na prelazima

– Na prvom dolasku smo na mađarskoj granici čekali oko šest sati, na Nikelsdorfu kod austrijske granice smo imali kolonu dugu 15 do 20 kilometara gde smo izgubili još dva sata. Nije bilo problema, ali se čekalo zbog velikih gužvi na granicama. Na nemačkoj granici, kod Pasaua, nismo imali nikakve kontrole. Kod Mađara je bila standardna kontrola putnika i obavezne maske i rukavice. Austrijanci su pregledali pasoše i da li svi putnici nose maske. Svi su imali odgovarajuće vize, boravak u Nemačkoj i maske i nije bilo problema – kaže nam Igor Milenković, vozač autobusa Dafni rajzena.