“Nema razloga da Srpska ne prihvati dobru ponudu iz EU“

0

Srna
Ponuda Evropske unije dovra šansa za Republiku Srpsku
 

Odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima će SDS potpisati zajedničku izjavu o evrointegracijama, Bosić je rekao novinarima u Stanarima da je kristalno jasno da nema nikakvog skrivenog plana i da iza toga "nema tajnog plana".

– Ona će biti dopunjena sa nekoliko rečenica koje će definisati da je važeće dejtonsko ustavno uređenje i da nema prenosa nadležnosti, nego svaki nivo vlasti treba da radi reforme na svom nivou – istakao je Bosić.

On je ocenio da nema nikakvih razloga da ne bude prihvaćena dobra ponuda iz EU.

– Mislim da je ovo poslednja ponuda takve vrste, jer se od nas u suštini ništa ne traži, a otvaraju se vrata i neka perspektiva za optimizam", dodao je Bosić.

Izjava mora biti zasnovana na Ustavu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se izjava Predsedništva BiH o evropskim integracijama mora zasnivati na Ustavu BiH, Dejtonskom sporazumu i uređenju BiH kakva je sada – dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dodik je napomenuo da se u izjavi Predsjedništva mora jasno precizirati da će se nastaviti sa provođenjem odluke "Sejdić – Finci" u skladu sa ranije potpisanim izjavama iz Brisela.

"To su nezaobilazna pitanja i neophodno ih je doraditi i uvrstiti da bi se napravio bilo kakav konsenzus", zaključio je Dodik.

On je izrazio žaljenje "što predsednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik i vlast Republike Srpske na neki način pokušava da opstruiše i ovu inicijativu".

"Nama treba korak napred, nama treba optimizam, ne treba nam svađa sa drugima, ne treba nam izolacija Republike Srpske nego, naprotiv, otvaranje Republike Srpske prema svima da bismo postali normalno društvo i privukli investicije kao što se ovdje dešava u Stanarima", rekao je Bosić.

On je ocijenio da će Dodik morati da se opredeli "da li želi da ostane onaj ko opstruiše svaku pozitivnu inicijativu i sve ono što vuče napred" ili će se okrenuti prema politici koja može da donese bolju budućnost.

Cvijanović: Izjava mora da se koriguje

Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da će izjava Predsedništva BiH o evropskim integracijama BiH biti prihvatljiva za vlast u Srpskoj onda kada se u nju unesu tražene dopune kao što su pozivanje na Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te kada se jasno precizira da će se reforme provoditi u skladu sa ustavnim nadležnostima svakog nivoa vlasti.

 Na pitanje Srne da prokomentariše stav lidera SDS Mladena Bosića da iza izjave Predsedništva BiH "nema tajnog plana" Cvijanovićeva je istakla da je riječ o uobičajenoj naknadnoj političkoj pameti predsednika SDS-a.

– On ili ništa ne razume ili se plaši da kaže bilo šta što odražava interes Srpske, da se ne bi zamerio Bakiru Izetbegoviću, od kojeg i zavisi Bosićeva politička sudbina – napominje Cvijanovićeva.

Ona je zapitala zašto ni predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ni Bosić nisu obezbedili da izjava od početka sadrži formulacije kao što su pozivanje na Dejtonski sporazum i Ustav BiH ili jasno preciziranje da će se reforme provoditi u skladu sa ustavnim nadležnostima svakog nivoa vlasti, već tek nakon što je predsednik Srpske Milorad Dodik na to upozorio.

"To neka ta dvojica srpskih funkcionera sa BiH nivoa objašnjavaju građanima Republike Srpske, ali i članstvu svojih partija", istakla je Cvijanovićeva, koja je i međunarodni sekretar SNSD-a.

Čavić: Vlast u RS ne sme da odbije pruženu ruku EU

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da vlast Republike Srpske (RS) ne sme da odbije pruženu ruku EU, ocenivši da će, ako to učini, pokazati da ne radi u interesu građana. Čavić je rekao da očekuje da politički lideri u BiH u narednih desetak dana definišu zajedničku izjavu o prihvatanju evropske inicijative, koja se prvenstveno odnosi na ekonomsko-socijalne reforme u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here