www.pexels.com

Da li ste i vi među onima koje je zabrinula priča i glasine o mogućim zdravstvenim rizicima i opasnostima koje potencijalno može da izazove upotreba mobilnih telefona i 5G mreže?

Malo je onih koji se nisu zapitali da li sve ovo zaista može da bude tačno, te se u javnosti podigla velika prašina u vezi sa tim, ali nedavno je objavljena studija istraživača sa Oksforda koja odbacuje navode na ovu temu.

U produžetku saznajte na koji način je obavljeno istraživanje i koji su konkretni rezultati istog.

Zašto se strahovalo od upotrebe mobilnih telefona?

Dugogodišnja zabrinutost da korišćenje mobilnih telefona može povećati rizik od razvoja tumora na mozgu nedavno je ponovo postala aktuelna lansiranjem 5G tehnologije.
Mobilni telefoni emituju radiofrekventne talase koji, ako ih tkiva apsorbuju, mogu izazvati zagrevanje i njihovo oštećenje. Kako se mobilni telefoni drže blizu glave, radiofrekventni talasi koje emituju prodiru u mozak, pri čemu su temporalni režanj i parijetalni režanj najviše izloženi. Ovo je dovelo do straha da oni koji koriste mobilne telefone mogu biti izloženi povećanom riziku od razvoja tumora na mozgu.

Uz to, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je klasifikovala radiofrekventne talase kao “verovatno kancerogene”. Međutim, većina studija koje su do tada istraživale ovo pitanje bile su retrospektivnog tipa, što znači da su pojedinci prijavljivali upotrebu mobilnih telefona tek nakon dijagnoze raka, što dalje znači da su rezultati mogli biti nepouzdani i pristrasni.

Kako je sprovedeno novo istraživanje?

Grupa istraživača iz Oksfordskog populacionog zdravlja i IARC-a je objavila rezultate velike prospektivne studije koja je sprovedena u Velikoj Britaniji. To je studija u okviru koje su učesnici upisani pre nego što su imali naznake razvoja bolesti, a predmet istraživanja je bilo ispitivanje moguće povezanosti između upotrebe mobilnog telefona i rizika od nastanka tumora na mozgu.

Istraživači su koristili podatke iz UK Million Women studije, tekuće studije koja je uključivala svaku četvrtu od svih žena u Velikoj Britaniji, rođenih između 1935. i 1950. godine. Oko 776.000 učesnica je popunilo upitnike o korišćenju mobilnih telefona 2001. godine, a okvirno je polovina njih ponovo ispitana 2011. godine. Nakon toga, one su zatim praćene u proseku 14 godina.

Upotreba mobilnih telefona je ispitivana u odnosu na rizik od različitih specifičnih tipova tumora na mozgu: glioma (tumor nervnog sistema), akustični neurom (tumor nerva koji povezuje mozak i unutrašnje uho), meningiom (tumor membrane koja okružuje mozak) i tumori hipofize. Dodatno, istraživači su takođe ispitivali da li je upotreba mobilnog telefona povezana sa rizikom od tumora oka.

Rezultati istraživanja koji negiraju povezanost upotrebe mobilnih telefona i tumora na mozgu

Nakon ove velike studije sa Oksforda, došlo se do zaključaka koji su nedavno objavljeni (u Journal of the National Cancer Institute) i koji su, na neki način, učinili da odahnemo jer su ključni nalazi ukazali na sledeće ishode istraživanja:

• Do 2011. godine mobilni telefon je koristilo skoro 75% žena starosti između 60 i 64 godine, a nešto manje od 50% žena starosti između 75 i 79 godina.
• Tokom perioda praćenja od 14 godina, 3.268 (0,42%) žena razvilo je tumor na mozgu.
• Nije bilo značajne razlike u riziku od razvoja tumora na mozgu između onih koji nikada nisu koristili mobilni telefon i korisnika mobilnih telefona. To uključuje tumore u temporalnim i parijetalnim režnjevima, koji su najizloženiji delovi mozga.
• Takođe, nije bilo razlike u riziku od razvoja glioma, akustičnog neuroma, meningioma, tumora hipofize ili tumora oka.
• Nije bilo povećanja rizika od razvoja bilo kog od ovih tipova tumora kod onih koji su svakodnevno koristili mobilni telefon, pričali najmanje 20 minuta nedeljno i/ili su koristili mobilni telefon više od 10 godina.
• Učestalost tumora na desnoj i levoj strani bila je slična kod korisnika mobilnih telefona, iako je upotreba mobilnog telefona znatno veća na desnoj nego na levoj strani.

Koistraživač Kirstin Pirie iz Odeljenja za epidemiologiju raka Oksfordskog populacionog zdravlja rekla je:

– Ovi rezultati podržavaju dokaze da upotreba mobilnog telefona u uobičajenim uslovima ne povećava rizik od tumora na mozgu.

Dodatna pitanja i zaključci

Iako su nalazi ohrabrujući, ostaje nejasno da li su rizici različiti kod onih koji koriste mobilne telefone znatno više nego što je to tipično za žene u ovoj grupi.

Zanimljiv podatak u ovoj studiji jeste da se samo 18% korisnika mobilnih telefona izjasnilo da razgovara telefonom 30 minuta ili više svake nedelje. Svakako savetovano je da oni koji dugo koriste mobilne telefone mogu da smanje svoju izloženost radiofrekventnim talasima korišćenjem hands-free uređaja ili zvučnika.

Studija nije uključivala decu ili adolescente, ali su istraživači na drugim mestima istraživali povezanost između upotrebe mobilnih telefona i rizika od tumora na mozgu u ovim grupama, ne nalazeći nikakvu povezanost.

Glavni istraživač Joachim Schüz iz IARC-a je rekao:

– Mobilne tehnologije se stalno poboljšavaju, tako da novije generacije emituju znatno nižu izlaznu snagu. Ipak, s obzirom na nedostatak dokaza za one koji telefone koriste u izuzetno velikoj meri, preporučuje se korisnicima mobilnih telefona da smanje nepotrebno izlaganje iz predostrožnosti.

Kako je u današnje vreme postalo gotovo nemoguće da zamislimo i jedan svoj dan bez telefona, oni su postali sastavni deo našeg života – na poslu, u slobodno vreme, svaki dan. Bilo da ste među onima koji ih koriste više ili manje u toku dana, na raspolaganju vam je veliki izbor kvalitetnih i savremenih modela za sve vaše potrebe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here