Nema više Zagrebačke: Sad je Ulica Koče Popovića

0

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradski menadžer Goran Vesić preimenovali su Zagrebačku ulicu na Savskom vencu
 

"Koča Popović je veliko ime srpske istorije. On nije samo general, on je i književnik i političar i šef diplomatije, jedna kompleksna ličnost koja je ceo svoj život posvetila borbi protiv fašizma i borbi za bolju Srbiju", kazao je Vesić posle otkrivanja table sa novim nazivom ulice, u kojoj je Popović svojevremeno živeo.

 

Vulin je zahvalio gradskoj upravi i napomenuo da prethodne vlasti Beograda uprkos brojnim prilikama nikada nisu uradile ništa slično.

 

"Molim sve Beograđane da ne misle o politici kada budu prolazili ovom ulicom, već da misle o čoveku koji je ovde ušao boreći se protiv nacizma i doneo slobodu ovom gradu", rekao je Vulin i istakao da je danas "veliki dan za istinu", jer ulice u Beogradu dobijaju imena po zapovednicima Narodnooslobodilačke vojske Peki Dapčeviću i Koči Popoviću, koje je nazvao herojima.

 

Prema njegovim rečima, iako su Popović i Dapčević ponekad grešili ili imali političke stavove koji "mogu biti diskutabilni", to nije važno sa stanovišta istorije ali i sadašnjice.

 

Koča Popović (1908–1992) bio je učesnik Španskog građanskog rata, komandant Prve proleterske brigade, sa svojom jedinicom učestvovao je u teškim borbama u Bosni, a od 1944. godine bio je na dužnosti komandanta Glavnog štaba NOV za Srbiju. Posle  završetka Drugog svetskog rata bio je na najvišim dužnostima u Jugoslovenskoj armiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here