Nemačka ambasada zvala predsednika da reši nesporazum?

0

Beta/AP/M.D.
Hajnc Vilhelm je trenutno na odmoru

A u Nemačkoj ambasadi kažu da je Hajnc Vilhelm otišao na božićni i novogodišnji odmor. Ne treba očekivati bilo kakvu reakciju ambasadora ni kada praznični dani budu prošli.

Iz kancelarije predsednika Tomislava Nikolića su naveli i da "celu situaciju ostavljaju iza sebe", dok zvaničnih reakcija iz Ambasade Nemačke nije bilo.

Problem je izbio prilikom tumačenja nedavnih izjava komesara za proširenje EU Johanesa Hana i nekoliko Nikolićevih izjava da je pred Srbiju stavljen jasan uslov priznanja Kosova pre ulaska u EU.

Na drugoj strani, Vilhelm je rekao da od "Srbije niko ne traži da prizna Kosovo, pa ni komesar Han". Prvi čovek države je nakon te izjave rekao da ga je nemački ambasador tako optužio da laže.

"Nemački ambasador je predsednika Srbije indirektno optužio da laže i ne znam zašto se u opšte meša u to. Ako ja lažem, ne lažu snimci", rekao je Nikolić.

Predsednik nije trebalo da reaguje na izjavu ambasadora, jer to nije isti diplomatski nivo, niti je takva praksa uobičajena, poručuju spoljnopolitički analitičari.

"U ovom trenutku je bitno da ne postoji nerazumevanje između Beograda i Berlina i zato komunikaciju treba svesti na diplomatski bonton", kaže Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here