EPA/Ronald Wittek
Aerodrom u Frankfurtu

Nemačka nastoji da što je pre moguće dovede strane radnike kako bi rasteretila zakrčene aerodrome koji trpe manjak radne snage u letnjoj sezoni kada je promet po pravilu veći, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radnici na određeno vreme, kojima bi bio ponuđen smeštaj i standardna plata, morali bi da prođu iste testove bezbednosti i pouzdanosti kao i drugo osoblje, kao što su na primer oni koji upravljaju prtljagom, za šta je obično potrebno oko dve nedelje, rekao je portparol na današnjoj redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Rojters.

Putnici širom Evrope suočeni su sa izuzetno velikim gužvama i čekanjem u redovima ovog leta jer je potražnja za putovanjima ponovo u punoj snazi nakon ukidanja kovid mera ograničenja, a aerodromi i avio-kompanije imaju problem da obezbede dovoljno osoblja da se izbore sa krizom.

Prema podacima udruženja aerodroma ADV, svako peto radno mesto u oblasti obezbeđenja, čekiranja i upravljanja avionima je nepopunjeno.

Očekuje se da će aerodromi narednih dana objaviti kolike su im tačno potrebe za radnicima, a čelnik udruženja zaposlenih za zemaljsko opsluživanje aviona ABL, Tomas Rihter, očekuje da će im biti odobreno zapošljavanje od 1.000 do 2.000 radnika na tri meseca, najverovatnije počev od avgusta.

– Bilo bi lepo da vremensko ograničenje bude na najviše šest meseci, do kraja godine. To ne rešava problem, ali bi svakako pomoglo –  rekao je Rihter u intervjuu za Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here