EPA/Martin Divisek
Premijer Mađarske Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da bogatije zemlje Evropske unije, sa Nemačkom na čelu, pod raznim izgovorima godišnje uzmu oko šest milijardi evra Mađarskoj, dok Mađarska od EU dobije četiri milijardi evra iz budžeta.

Orban je odgovorio Martinu Šulcu, bivšem šefu nemačke Socijaldemokratske partije i predsedniku Evropskog parlamenta u periodu između 2012. i 2017. godine, koji je, kako je naveo mađarski premijer, napadao godinama Mađarsku jer je branila svoje granice i nije prihvatala migrante.

Kako je prenela agencija MTI, Šulc je u intervjuu za „Dojčlandfunk“ optužio mađarsku vladu za represiju nad medijima, antisemitizam i profiterstvo.

Orban je tim povodom istakao da novinari u Mađarskoj imaju više slobode nego njihove kolege iz Nemačke.

Što se tiče optužbi za antisemitizam, Orban je odgovorio da se „otvoren antisemitizam i uznemiravanje Jevreja i dalje dešava u Nemačkoj“, i da je to nezamislivo da se desi u Mađarskoj.

Premijer Mađarske je rekao i da je Šulcova najveća laž bila oko raspodele novca Evropske unije.

– Šulc i mnogi Nemci su se pretvarali da daju novac siromašnima i da su zbog toga u deficitu. Zapravo, oni imaju najviše koristi od evropskog jedinstvenog tržišta. Daju novac od svog profita drugim članicama kroz EU budžet, a mnogo toga ponovo završi u njihovim rukama. Licemerno je očekivati od nas da budemo zahvalni na tome – poručio je Orban.

Orban je rekao da je situacija jasna.

– Članstvo Mađarske u EU ne košta Nemačku ni centa, oni profitiraju od nas – naglasio je Orban.

1 KOMENTAR

  1. Jedini političar koji je svatio i kaže ko ima koristi i ko se bogati od EU, JA to je Nemačka!
    Ne očekivajte čudo od EU, oni daju novac koji se vraća nazad, prodaju svoje proizvode
    uništavajući privredu malih. Još gore: odvode najpametnije mozgove a male zemlje propadaju…

  2. ETO VI OSTANITE TU VAN EU.ORBAN JE NEZASITAN PARAMA EU-a ZASTO NE IZIDJE IZ EU TO MU JE BAREM LAKO.ZNACI SVE DRZAVE SU BUDALE SAMO MADJARSKA NIJE.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime