EPA/Focke Strangmann
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemačka i Francuska snažno podržavaju proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, kroz političke dijaloge na visokom nivou, kroz fondove EU (200-300 miliona evra bespovratnih grantova) i bilateralnu podršku tekućim reformama, navodi se u saopštenju ambasada dve zemlje.

Ambasade su saopštenje objavile povodom 59. godišnjice Jelisejskog sporazuma između Nemačke i Francuske koji dve zemlje obeležavaju u petak, 22. januara, navodeći da je osnivanje Evropske unije bilo usko povezano sa proaktivnim procesom pomirenja Francuske i Nemačke.

U saopštenju se ističe i da će u okviru predsedavanja Savetom EU Francuska u junu organizovati veliku međunarodnu konferenciju posvećenu Zapadnom Balkanu koja će okupiti lidere i različite aktere iz EU i regiona.

Kao zemlje članice Evropske unije i Berlinskog procesa, Francuska i Nemačka ostaju posvećene podršci regionalnoj saradnji i pomirenju i aktivno doprinose dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU, navodi se u saopštenju.

Francuska i Nemačka takođe pridaju poseban značaj regionalnoj saradnji u oblasti bezbednosti, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

U Srbiji, Francuska i Nemačka vlada, kako se navodi, podržavaju potencijale i pružaju ekspertizu u oblasti promocije Zelene agende, u oblasti inovacija, kao i zbližavanju mladih kroz Regionalnu kancelariju za saradnju mladih -RYCO.

Obe zemlje, kako se navodi, pružaju svoju ekspertizu u okviru ministarstava i radnih grupa, u oblastima upravljanja tvining projektima EU, reformama u oblastima javne uprave i vladavine prava, koji su okosnica celokupnog procesa evropskih integracija.

Jelisejski sporazum su 1963. godine potpisali kancelar Konrad Adenauer i predsednik Šarl de Gol, a imao je za cilj da približi dve strane koje su razdvajale tri nemilosrdna rata i uzajamno nepoverenje. Taj sporazum je dopunjen još jednim sporazumom, potpisanim u Ahenu 2019. godine.

U zajedničkom saopštenju dve ambasade navodi se i da je proces pomirenja proizašao iz snažne političke volje i vizije bez presedana dvojice političkih lidera koji su verovali da evropska budućnost zavisi ne samo od mira, već i od međusobnog poverenja i aktivne saradnje na svim nivoima.

Danas Nemačka i Francuska sarađuju na najvišem političkom nivou, ali takođe intenzivno sarađuju i u oblastima privrede (Airbus aerospace/Erbas aerospejs kompanija simbol je tog uspeha), odbrane, kulture (kroz ARTE, televiziju sa nacionalnom pokrivenošću koji se emituje na oba jezika i u obe zemlje), razmene mladih (preko Francusko-nemačke kancelarije za mlade, koja je do sada povezala 9 miliona mladih), obrazovanja (kroz široku mrežu dvojezičnih odeljenja), javne uprave…

Kao bliski partneri, Nemačka i Francuska svoju saradnju stavljaju u službu Evropske unije i rade na zajedničkoj viziji jedne snažne, suverene, održive, na budućnost usmerene i ujedinjene Evrope, navodi se u saopštenju.

5 COMMENTS

  1. Da za uzvrat tražiče priznanje Kosova i saglasnost za dobijanje qstolicu UN za Kosovo ništa nije nepovratno u zemljama EU. Nedaju oni 500 Milijona ako nema zauzvrat usluga kako oni kažu ne daju oni ni suvi hleb ako novca nemaš daga kupiš kamoli toliki novac.

  2. Nemačka i Francuska…? Daju nepovratnih 500 milijona Eura samo iz ljubavi prema Srbiji i srbima da povjerovali moguče i kod nas u firmi niko ništa neradimo nego gazda onako daje nama plate i benifite svim radnicima samo iz ljubavi prema radnicima dok mi ništa pa kad nam dosadno odemo kuči u sred dana il ne odemo 2 mjeseca na poso u opšte nema toveze plate idu ja moguče 7 mjeseci na poslu bio nisam puna plata ide benifiti sve nebitno.

  3. Kakve veze ima pomirenje Nemačke i Francuske sa Kosovom i Srbijom. To nije ni približno isto. A što se tiče tih 500mil koji i nisu neke velike pare naročito ukoliko se troše prema njihovim planovima imam pitanje: gde je onih 50 milijardi koje su nudili i obećavali kada srušimo Miloševića. Ne zavaravajte se, oni ništa ne poklanjaju, Mnogo je bolje da to mi sami zaradimo. Godišnji budžet male Srbije je oko 12 milijardi eura pa iz toga ocenite kolike su te pare koje nude. Sića. O šteti tokom bombardovanja neći ni da govorim.

  4. ,,Plasticni slatkis,, kad zagrizes vidis da je samo jos jedna sarena laza.Kao i one do sada.
    Srbijo use i u svoje kljuse vidis da nas lazu…….

  5. Podrska bi bila jaca da dignu ruke i nista ne obecavaju. Najadjeni narod ih nece, sad su im potomci crvenih jedina uzdanica i sa njima pregovaraju. No, ovi su glupi i ne znaju da gazde imaju u ruci. ONI mogu da ucenjuju. Ali oni hoce da dovrse posao predaka i da vecno budu robovi. Mozda je dobro, sto su se preci odrekli svoga i negirali svoju naciju. Sad potomci “uzivaju”. Najpre ratna odsteta pa onda ….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here