EPA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Sulejman Sojlu pozdravio je konstruktivan stav dve evropske zemlje koje su pristale da prime nazad teroriste ID.

Nemačka i Holandija su pristale da prime nazad uhvaćene teroriste ID, izjavio je Sojlu, javlja „Anadolija“.

„Želeo bih da zahvalim dvema državama, Nemačkoj i Holandiji“, rekao je Sojlu tokom sastanka u Vanu, na istoku Turske.

Dodao je kako su dve zemlje pokazale konstruktivan stav nakon višednevnih pregovora sa zvaničnicima Turske, te sinoć potvrdile da će dozvoliti povratak „terorista ID, njihovih supruga i dece”.

Sojlu je naglasio kako u borbi protiv terorizma jednaku saradnju očekuje i od drugih zemalja.

„Mi nismo hotel ili gostinska kuća za teroriste iz bilo koje zemlje“, naglasio je Sojlu, koji je najavio nastavak odlučne borbe protiv terorističkih organizacija, među kojima je i FETO.

Pitanje prihvata terorista ID i njihovih porodica koji su uhapšeni u Siriji izazvalo je neslaganja nekih zemalja s Turskom, jer Ankara smatra da bi teroristi trebalo da budu vraćeni u matične zemlje.

Ipak, pojedine evropske države ne podržavaju napore Turske da teroriste ID vraća u matične zemlje.

Turska je do sada deportovala 7.500 članova ID, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan prošle sedmice je izjavio kako se u turskim zatvorima trenutno nalazi 1.149 terorista ID.

Turska je uvrstila ID na listu terorističkih organizacija 2013. godine, nakon čega je bila meta više napada, među kojima je deset samoubilačkih napada, sedam eksplozija i četiri oružana napada, u kojima je poginulo 315 osoba, uključujući i pripadnike snaga bezbednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here