EPA/Sergei Ilnitsky
Aleksej Navaljni

Nemačka je kritikovala sankcije Rusije protiv niza nemačkih i francuskih zvaničnika kao odgovor na sankcije EU protiv Rusije.

Sankcije EU protiv Rusije uvedene su zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert je rekao da je upotreba vojnog nervnog agensa “ozbiljno kršenje Konvencije o hemijskom oružju i medjunarodnog prava”, prenela je agencija AP.

– Rusija ima sve što je potrebno da rasvetli ovaj zločin, a umesto toga ruski ministar spoljnih poslova najavljuje sankcije protiv zvaničnika drugih država – rekao je Zajbert novinarima u Berlinu i dodao da to Nemačka smagtra “neopravdnim i neprimerenim”.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u četvrtak najavio sankcije usmerene na “vodeće saradnike lidera Nemačke i Francuske” zato što su, kako napominje Frans pres, upravo Pariz i Berlin bili pokretači uvodjenja mera Rusiji.

Ruski ministar nije naveo imena osoba na spisku sankcija.

Evropska unija je u oktobru objavila da su protiv šest osoba uvedene sankcije kao odgovor na trovanje Alekseja Navaljnog agensom “novičok” koji je otkrila Nemačka gde je ruski opozicionar letos hospitalizovan u teškom stanju.

Moskva odbacuje odgovornost u ovom slučaju, a još je u oktobru najavila uzvratne mere protiv EU.

Navaljni koji je i dalje u Berlinu, nada se potpunom oporavku i planira da se vrati u Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here