Nemačka: Nemamo mi avione za NATO operacije

0

Nemačka ministarka se izvukla iz napada na Islamsku državu u Iraku i Siriji
 

Ursula fon der Lejen je rekla da je Bundesver u stanju da se nosi sa zahtevima tekućih operacija, kao i s kratkotrajnim krizama, ali "vazduhoplovstvo je ispod ciljeva postavljenih pre godinu dana u pogledu onoga što se u hitnom slučaju može staviti na raspolaganje NATO u roku od 180 dana".

 

Mane sistema za snabdevanje rezervnim delovima za avione i kvarovi mornaričkih helikoptera su uzrok tog nedostatka, objasnila je ministarka.

 

Prošle nedelje, mala grupa nemačkih vojnika čija je uloga da obuče kurdske borce za upotrebu nemačkih oružja, stigla je u severni Irak sa zakašnjenjem od nekoliko dana zbog tehničkih problema transportnih aviona Luftvafea.

 

Nekoliko nemačkih medija je poslednjih dana ukazalo na tehničke nedostatke helikoptera i borbenih aviona, oklopnih transportera i drugih vozila nemačke vojske. "Da li je Bundesver za otpad?" – zapitao je dnevnik "Bild" krajem nedelje.

 

Ministarka koja je posetila severni Irak krajem sedmice, izjavila je da se vodi računa o opremi tokom velikih operacija, čije je stanje, kako je rekla, "vrlo dobro", ali zaostaje održavanje opreme u Nemačkoj.

 

Da bi se stanje popravilo, odnosno da bi se "popunile zalihe, brže obavljale popravke i poboljšala nabavka opreme… koštaće više na srednji rok", uz predvidive posledice po budžet odbrane, rekla je ona.

 

Nemačka razmatra zakup transportnih aviona da bi smanjila opterećenje svoje zastarele flote aviona "transol C-160", a očekuje da dobije svoj prvi vojni transportni avion "erbas A400M atlas" (Airbus), dodala je ministarka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here