EPA/Friedemann Vogel

Nemačka je podnela prijavu Međunarodnom sudu pravde protiv Italije nakon što i dalje dozvoljava žrtvama nacističkih zločina da podnose zahteve za nadoknade.

Nemačka tvrdi da Rim to radi uprkos ranijoj sudskoj presudi da se tim zahtevima krši međunarodno pravo.

Najviši sud Ujedinjenih nacija doneo je 2012. presudu u kojoj je navedeno da Italija nije ispunila svoje obaveze time što je dozvolila žrtavama nacističkih zločina od 1943. do 1945. da podnesu zahteve za naknadu na štetu Nemačke.

U nemačkoj prijavi, koja je objavljena na sajtu suda, navodi se da Italija i dalje dozvoljava da se pred njenim sudovima podnose zahtevi za nadoknade, iako Berlin ima pravo na imunitet prema međunarodnom pravu.

Nemačka navodi da je od presude iz 2012. godine bilo više od 25 novih zahteva za nadokande podnesenih u Italiji protiv nemačke države zbog zločina koje su nacisti počinili tokom Drugog svetskog rata.

U mnogim slučajevima, sudovi su naredili Nemačkoj da plati nadoknadu. Italijanski sudovi u dva slučaja pokušavaju da zaplene imovinu u Rimu koja pripada Nemačkoj.

Nemačka, koja se godinama suočava sa sve većim brojem sporova pred italijanskim sudovima koje vode porodice žrtvava nacističkih zločina, podnela je tužbu MSP u decembru 2008. godine, piše Euronews.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here