EPA/Hayoung Jeon
Nemački vojnici

Nemačka vojska ne može da u potpunosti popuni postojeće praznine sve do 2030. godine, izjavio je ministar odbrane Boris Pistorijus.

– Svi znamo da postojeće praznine ne mogu biti u potpunosti popunjene do 2030… Biće potrebne godine. Svi su svesni toga – rekao je Pistorijus u intervjuu za “Velt am zontag”, koji je danas objavljen.

Stručnjaci ocenjuju da je nemačka vojska – Bundesver – koja je već oslabljena zbog decenija nedovoljnog ulaganja nakon završetka Hladnog rata, sada u još gorem stanju nego pre godinu dana jer oružje i municija dati Ukrajini uglavnom još nisu zamenjeni, navodi Rojters.

Pistorijus je odbio da isporuči oružje Ukrajini iz zaliha Bundesvera preko najavljenih obaveza.

– Iskreno rečeno, kao i druge nacije, imamo ograničen inventar. Kao savezni ministar odbrane, ne mogu sve da poklonim – rekao je on.

Pistorijus, koji je imenovan za ministra ranije ove godine, rekao je da je njegov najviši prioritet povećanje budžeta za odbranu da bi se dostigao cilj NATO-a od 2 odsto nacionalnog dohotka, sa trenutno oko 1,5 odsto.

– Ako se to pokrene do kraja ovog zasedanja parlamenta, bio bih zadovoljan – rekao je on.

Pistorijus je dodao da Nemačka, takođe, planira pomorsku misiju u Indo-pacifičkom regionu naredne godine i da intenzivira svoje partnerstvo sa ključnim zemljama tog regiona, kao što su Japan, Australija, Indija, Indonezija, Južna Koreja i Singapur.

Prema njegovim rečima, sloboda kretanja evropskih plovila tamošnjim morima se “suviše osporava”, prenosi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here