Nemačka priznala: Posmatrači OEBS su naši špijuni

0

Nemačke špijune ispratio predsednik Ukrajine, a u Berlinu dočekala ministarka odbrane
 

Reč je o Centru za verifikaciju podataka o naoružanju (stranih sila) u Gelzenkirhenu, a visoki čin komandanta nemačke četvorke, pukovnika Aksela Šnajdera, ukazuje na važnost zadatka. Viši čin od pukovnika u toj sekciji ima samo komamandant sekcije – brigadni general Jirgen Bajer, piše "Politika", pozivajući se na informacije koje je dobila od izvora u parlamentarnom odboru za nadzor rada obaveštajnih i vojnoobaveštajnih službi u Berlinu.

 

List navodi da je pod pritiskom javnosti nemački ministar odbrane Ursula fon der Lajen najavila istragu o razlozima i detaljima učešća nemačkih vojnih obaveštajaca u misiji OEBS u istočnoj Ukrajini. Uticajni odbornici Bundestaga, iz redova vladajućih stranaka i opozicije, tu misiju su okvalifikovali kao špijunažu po nalogu NATO-a.

 

Pročitajte još:

* Oslobođeni posmatrači OEBS-a

* "Slanje posmatrača OEBS-a je provokacija ili glupost"

* Posmatrači OEBS-a: Nismo špijuni NATO-a

To je prvi rezultat široke javne rasprave u Nemačkoj, koju je u nedelju podstakao Peter Gauvajler, potpredsednik Hrišćansko-socijalne unije, sestrinske stranke Demohrišćanske unije Angele Merkel. On je posle puštanja na slobodu sedam posmatrača OEBS, koje su proruski demonstranti u Slavjansku držali kao taoce, a zatim pustili, postavio pitanje o tome "šta su NATO oficiri u civilu tražili u Ukrajini".

 

Gauvajler je zatražio da odgovorni u nemačkoj Vladi preuzmu odgovornost za učešće nemačkih vojnika u, kako je naveo, sumnjivoj misiji. Fon der Lajenova, koja je u subotu lično dočekala nemačke oficire i pohvalila ih, dan kasnije je na nemačkoj televiziji indirektno priznala da članovi misije nisu bili posmatrači OEBS-a "u užem smislu".

 

Nemački mediji saglasni su da predstoji široka rasprava o špijunaži Zapada pod plaštom međunarodne organizacije. U tom kontekstu u nemačkoj štampi se postavljaju pitanja ko je imenovao četvoricu oficira i ko im je odredio zadatke, kao i zašto su članovi misije na terenu prikrivali da su vojni posmatrači, jer zatečeni su u civilu, piše "Politika".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here