EPA/Hayoung Jeon
Nemački vojnici

Nemačka od 2012. godine ne učestvuje u misiji Eufor u Bosni i Hercegovini, ali nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok navodno želi da rasporedi nemačku vojsku kako bi pružila podršku stabilnosti BiH, prenosi Klix.ba.

Prema mišljenju Berbokove, nemačke oružane snage treba da učestvuju u Euforovoj misiji u Bosni i Hercegovini. Portal Pionner je to objavio u utorak pozivajući se na izvore bliske nemačkoj vladi.

Prema informacijama, nemačke snage bi trebalo da budu raspoređene u misiji Eufor Althea pre održavanja izbora planiranih za 2. oktobar 2022. godine.

Predstavnici stranke Zelenih su već razmenili mišljenje sa koalicionim partnerima u Bundestagu o tom pitanju. Nije poznat tačan broj trupa koje planiraju da razmeste, ali će se verovatno raditi o nekoliko desetina do par stotina vojnika.

Klix.ba podseća da je Eufor u okviru svojih nadležnosti već pojačao kontigent u Bosni i Hercegovini sa dodatnih 500 vojnika i njegove snage trenutno broje ukupno 1.100 vojnika. Poslednje pojačanje se sastoji od vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here