pixabay.com
Rusija

Ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer izjavila je da je potreba zemlje da investira u sopstvenu bezbednost navodno uslovljena, između ostalog, i postupcima Rusije, zbog kojih „rastu izazovi“ za evropski region.

Kako je izjavila u intervjuu za medijsku grupu „RND“, Nemačka bi trebalo više da troši na odbranu, oslanjajući se na sopstvene interese, a ne kako bi „učinila uslugu Sjedinjenim Američkim Državama“.

– Treba da se pobrinemo za sopstvenu bezbednost. Izazovi rastu – sa pojavom novih tehnologija u vidu hibridne pretnje, ali i na regionalnom nivou s obzirom na ponašanje Rusije – izjavila je nemačka ministarka.

Istovremeno je ukazala na izazove „u vidu sistematske konfrontacije sa Kinom“.

– Hibridna pretnja je možda i najveća. Reč je o napadima koji se izvode i iznutra. Pritom, Nemačka je posebno često u centru napada koji mogu biti povezani sa Rusijom. Ako želimo da živimo bezbedni i u blagostanju, treba da investiramo u našu bezbednost – poručila je ministarka.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško nazvao odnose Moskve i Brisela nazvao „konfliktnom koegzistencijom“. Prema njegovom mišljenju, antiruske sankcije Evropske unije dovele su u sumnju mogućnost saradnje Moskve i Brisela.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je konfrontacija Zapada i Rusije dotakla dno, ali da postoji nada da svi shvataju rizike povezane sa time.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime