Nemačka smanjuje poreze na zarade

0

Dogovor otvara put da nova vlada desnog centra preuzme vlast sledeće nedelje, oko mesec dana nakon što su hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel i FDP osvojili parlamentranu većinu na saveznim izborima, preneo je Rojters.

Nova vladajuća koalicija je saopštila da će porez na zaradu biti umanjen za 24 milijarde evra (36 milijardi dolara), u periodu od 2011. do 2013. godine.

 

Poreske olakšice bile su jedna od glavnih tema u pregovorima novih koalicionih partnera, s obzirom na napore vlade da podrži ekonomiju u uslovima rastućeg deficita i duga.

Najnoviji podaci su pokazali da je najveća evropska privreda tokom leta izašla iz najdublje recesije od Drugog svetskog rata i da je na putu oporavka.

Tokom ove nedelje, u toku koalicinih pregovora, grupa nemačkih bogataša pokrenula je inicijativu da vlada dobrostojećim građanima uvede dopunski porez na imovinu, kako bi se popunila budžetska rupa.

Inicijatori kampanje "Apel za porez na imovinu" su naveli da bi se moglo prikupiti 100 milijardi evra kada bi najbogatiji Nemci samo ove i naredne godine plaćali dodatni porez od pet odsto.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here