pixabay.com
Akcize na cigarete ipak donose veliki prihod u budžet

U Nemačkoj bi uskoro trebalo da bude usvojena radikalna zabrana reklamiranja cigareta i drugih duvanskih proizvoda.

Nakon višegodišnje debate, poslanički klub Demohrišćana u Bundestagu, ipak, je pristao na obuhvatnu zabranu reklamiranja duvanskih proizvoda.

“I to ćemo uspeti”, rekla je nakon dogovora kancelarka Angela Merkel parafrazirajući svoju spornu izjavu iz vremena izbegličke krize.

Kancelarka je iznenadila jasnom podrškom zabrani reklamiranja cigareta, piše Dojče vele i ističe da do sada u konzervativnim redovima nije bilo dovoljno političke volje za taj koncept.

U prošlom sazivu Bundestaga, poslanički klub Demohrišćana je sprečio usvajanje pooštrenog zakona koji je pre toga savezna vlada Angele Merkel usvojila.

Zato duvanska industrija u Nemačkoj još uvek sme da reklamira proizvode u bioskopskim salama, na plakatima i u pešačkim zonama, a Nemačka je poslednja zemlja EU u kojoj je to dozvoljeno.

Promena kursa se može se objasniti i novčanim argumentima: na jednoj strani su prihodi od poreza na duvanske proizvode od 14 milijardi evra, a na drugoj troškovi (npr. zdravstveni) koje prouzrokuje pušenje – od 78 milijardi evra godišnje.

Tu je država u minusu, a osim toga treba uvažiti i činjenicu da osobe obolele od raka i umiru.

Naglašava se da je konzumiranje duvana jedan od najvećih zdravstvenih rizika i iznose podaci Nemačkog centra za istraživanja raka da godišnje od posledica pušenja umre 121.000 ljudi.

“Planovi idu u pravom smeru. Krajnje je vreme, mi smo poslednja zemlja EU koja dozvoljava reklame u javnom prostoru i bioskopima”, kaže za Dojče vele Rajner Hanevinkel, upravnik Instituta za istraživanje terapija i zdravlja u Kilu.

On je nezadovoljan i rokovima – kraj “reklamiranja za duvanske proizvode predviđen je 2024. – tek za četiri godine”.

Plakati sa reklamama za klasične duvanske proizvode bi trebalo da budu zabranjeni od početka 2022. godine, za grejače duvana od početka 2023, a elektronske cigarete od početka 2024. godine. Od 1. januara 2021. više ne bi smele da budu prikazivane reklame pre filmova namenjenih maloletnim osobama, a radijske i TV-reklame su u Nemačkoj već odavno zabranjene.

Razlog za činjenicu da otpor duvanskom dimu u Nemačkoj dosad nije bio intenzivniji leži u sistemskom i uspešnom radu duvanskog lobija. To su dokazali i veliki procesi pred američkim sudovima devedesetih godina.

Predstavnici industrije su sprečili sve što bi moglo da se negativno odrazi na prodaju duvanskih proizvoda.

Postavlja se pitanje zašto je to duvanskom lobiju duže polazilo za rukom nego u drugim evropskim zemljama.

Jedan razlog za to se po mišljenju Rajnera Hanevinkela može potražiti u najmračnijem razdoblju nemačke istorije: u nacionalsocijalizmu sa Adolfom Hitlerom.

U istraživanju zdravstva i istraživanju prevencije, Nemačka je nekad bila vodeća zemlja.

“I onda je došao Treći rajh sa svojom izopačenom definicijom šta je zdravo – dakle, rasno zdravo”, objašnjava rukovodilac Instituta za istraživanje terapija i zdravlja u Kilu i dodaje da su posle toga Nemci zauzeli stav da “država ne treba da im se meša kada se radi o zdravlju”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here