youtube/The Telegraph

Nemačka vlada saopštila je da na svom tlu zabranjuje sve aktivnosti libanskog šiitskog pokreta Hezbolah, a to su ranije od Nemačke zatražili SAD i Izrael.

Do sada su bile zabranjene samo aktivnosti vojnog krila Hezbolaha, koje zemlje Evropske unije smatraju terorističkim pokretom. Međutim, ostao je aktivan politički ogranak Hezbolaha koji redovno organizuje proteste i anti-izraelske akcije.

Nemački ministar unutranjih poslova Horst Zehofer od danas zabranjuje sve “aktivnosti šiitske terorističke organizacije Hezbolah u Nemačkoj”, naveo je na Tviteru portparol ministra Stiv Alter.

Prema njegovim rečima, od jutros je pokrenuto nekoliko policijskih operacija u različitim područjima Nemačke.

Nemački mediji preneli su da se operacije sprovode u tri džamije, u Berlinu, Bremenu i Minsteru, kao i u jednom centru za libanske emigrante u Dortmundu.

Hezbolah osnovan 1982. godine tokom libanskog građanskog rata, bori se protiv Izraela i jedan je od ključnih aktera u Libanu. Blizak je i sa Sirijom.

Procenjuje se da u Nemačkoj ima oko 1.000 članova Hezbolaha, a oni prikupljaju novac, regrutuju simpatizere i organizuju proteste na kojima pozivaju na uništenje Izraela.

Bivši američki ambasador u Nemačkoj, a sada savetnik predsednika Donalda Trampa, Ričard Grenel pozvao je u septembru Berlin da zabrani političke aktivnosti Hezbolaha.

– To bi sprečilo Hezbolah da okuplja simpatizere i prikuplja novac, dok bi Nemačka u svet poslala jaku poruku da ne toleriše nasilje, antisemitsku mržnju i teror u Evropi – rekao je tada Grenel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here