Nemačka: Zlostavljaju azilante

0

Scena je mnoge podsetila na prizor iz američkih logora
 

Fotografija koja je alarmirala Ministarstvo unutrašnjih poslova ove pokrajine pokazuje dva muškarca u uniformi privatne službe za obezbeđenje, ispred kojih na podu leži azilant sa lisicama na rukama. Jedan je desnom nogom prignječio vrat vezanog, a obojica uniformisanih se smeju na slici.

 

Mreža

SKI je inače podfirma kompanije "European Homecare"
, koja u Severnoj Rajni-Vestfaliji vodi šest prihvatilišta za izbeglice. Nadležne okružne vlasti u Arnsbergu su otkazale saradnju sa ovom firmom i najavile ubuduće strožije kontrole za ova preduzeća, prenosi "Špigel".

Scena je mnoge podsetila na prizor iz američkih logora, koje su pokazivale mučenje i torturu zatvorenika. Iz zatvora Abu Gureb su procurile slične slike stražara i zatvorenika.

U nemačkom slučaju je mesto mučenja izbeglički smeštaj u Burbahu.

Sve je počelo sa video-snimkom koji je jedan novinar pokazao policiji, u kojem dvojica muškaraca prisiljavaju jednog azilanta da legne na dušek na kojem se prethodno ispovraćao.

 

Policija i državno tužilaštvo su pokrenuli istragu, u kojoj su zaplenjene četiri palice i jedan "bokser" za batinanje, kao i mobilni na kojem je zabeležena scena mučenja. Protiv četvorice radnika sigurnosne službe SKI je pokrenut postupak zbog nanošenja telesnih povreda, ali i zbog povrede nošenja oružja, prevare i drugih delikata.

– To su slike koje su viđene još samo u Gvanatanamu, izjavio je predsednik policije Frank Rihter u nedelju na konferenciji za novinare u Zigenu i dodao da postoje indicije za više sličnih delikata. Ranije je, naime, u Esenu u azilantskom smeštaju takođe dolazilo do sličnih ekscesa i čak prebijanja izbeglica, koje potvrđuju lekarski izveštaji.
 

Ministar

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Ralf Jeger je zahtevao hitno razjašnjavanje ovih incidenata. "Nećemo trpeti nikakvo nasilje nad azilantima. Ko ljudima u nevolji preti i šikanira ih, mora da bude strogo kažnjen. Protiv firmi za obezbeđenje koje dobijaju novac za zaštitu naših objekata i zapošljavaju kriminalce oštro ćemo postupiti", poručio je Jeger.

 

Privatnici

Zamerke idu i na račun lokalnih vlasti u Arnsbergu, koje su ove poslove u potpunosti predali u ruke privatnim licima, a da nisu kontrolisale šta se zapravo dešava u smeštaju za izbeglice.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here