Tanjug

Nemačka je ključni ekonomski partner Srbije i zemlja od koje mnogo učimo, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic i dodala da je Nemačka istovremeno i veliki izazov za Srbiju zbog odliva radne snage u tu zemlju.

Premijerka je na panelu pod nazivom “Svet u previranju – Zajedno smo jači”, kojim je otvoren Privredni forumu u Berlinu, a koji organizuje “Zidojče Cajtung”, izrazila uverenje da će Nemačka još dugo ostati ekonomski lider u Evropi, navodeći da je ona naš ključni ekonomski partner i da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 60.000 radnika, kao i da su mnogi glavni investitori u Srbiji upravo iz Nemačke.

”Nemačke kompanije i poslodavci su glavni partneri u reformama Srbiji, a mi moramo da uradimo više da odliv mozgova preokrenemo u cirkulisanje mozgova, kao i da što više naših građana vratimo u zemlju”, rekla je premijerka, koja je drugu godinu zaredom bila gost Privrednog foruma u Berlinu, a dobila je poziv da učestvuje i sledeće godine.

Brnabić je kazala da se Srbija i ostale zemlje Balkana suočavaju sa brojnim lokalnim i globalnim izazovima, pri čemu je kao lokalne izazove navela regionalnu povezanost, stabilnost, i pecepciju regiona koja je, kako je ocenila, dugo bila problematična.

”Drugi veliki izazov za nas je odliv mozgova i Srbija mora da se bori da ne izgubi ključne potencijale za njen razvoj”, rekla je Brnabić koja je i prošle godine učestvovala na Privrenom forumu u Berlinu.

Dodala je da Srbija mnogo može da nauči od Nemačke i kao primer navela uvođenje dualnog obrazovanja zasnovanog na nemačkom modelu u srpsko školstvo.

”Sada idemo korak dalje i digitalizujemo taj sistem”, kazala je Brnabić.

Kao globalne izazove za Srbiju i ostale zemlje na Balkanu označila je klimatske promene, migracije, terorizam i ekstremizam, populizam , digitalizaciju i četvrtu industrijsku revoluciju.

Govoreći o digitalizaciji Brnabić je istakla da je to jedina šansa da Srbiju uhvati korak za razvijenim zemljama.

Kako je rekla, u poslednjih godinu dana urađeno je mnogo u toj oblasti, pre svega u obrazovanju, navodeći da je informatika osnovne škole i da se od petog razreda uči programiranje.

”Za dve godine imaćemo decu koja završavaju osnovnu školu sa znanjem četiri programska jezika”, rekla je premijerka.

Naglasila je da je cilj Srbije da ima ekonomiju zanovanu na znanju i inovacijama i dodala da je država uložila milione evra u razvoj nauke, startapova,haj-tek tehnologija, kao da je osnovan Fond za nauku.

Brnabić je ocenila da vlada ima ključnu ulogu u određenju smernica za razvoj i transformaciju ekonomije i dodala je da je potrebno što više podstaći samozapošljavanje, razvoj preduzetništva i ostavranje malih kompanija.

Mihael Sen iz kompanije ”Simens” istakao je da ekonomija zahteva stabilnost i da ta kompanija, koja ima dve fabrike u Srbiji, želi da pomogne Srbiji u transformaciji njene ekonomije.

On je ukazao da će pitanje energetike pormeniti svet i da će u budućnosti na energiji graditi i zasnivati ekonomski i socijalni sistemi.

”Postoje nove, ekološki prihvatljivije tehnologije, poput vodonične. Kompanije, političari, regulator ii društvo moramo da ih dovedemo do ”industrijske zrelosti”. Jeru svetu raste potražnja za energijom”, naveo je Zen.

Na panelu su učestvovali i Diter Kemp iz Saveza nemačkih privrednika i Andelika Renkhof Muke iz kompanije “Varem”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here