J. L. Petković

Nemački ambasador na Kosovu Jern Rode izjavio je da pitanje vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani može da postane deo paketa uslova za prijem Kosova u Savet Evrope i naglasio da briselski sporazumi moraju da se poštuju, uključujući i sporazum o Zajednici srpskih opština.

– Nekoliko puta smo rekli da se briselski sporazumi moraju poštovati. Kako su postignuti oni dogovori koje sam ranije pomenuo o tablicama i ličnim kartama, to je i ZSO dogovor koji se mora poštovati i sprovoditi. Pitanje je kako? Na Vladi Kosova je kako će to sprovesti. Treba da postoje predlozi Vlade, a ne da se problem uvećava. Ne postoji čak ni jedan rizik da postoji Republika Srpska unutar Kosova – rekao je Rode.

Nemački ambasador je naveo da u Evropi ima mnogo slučajeva koji se mogu uzeti kao primer kako da se formira ZSO.

Povodom odluke o manastiru Dečani, Rode je rekao da aktuelna, kao ni prethodne kosovske vlade, nisu sprovele dogovor, a to, prema njegovim rečima, može da ugrozi kredibilitet Kosova.

Nemački ambasador kaže da nema opasnosti od rata između Kosova i Srbije i navodi da je reč o retorici koja podiže emocije i povećava tenzije, ali da tako nešto nikada ne pomaže. On je istakao da NATO osigurava bezbednost za celo Kosovo.

– To je retorika koja podiže emocije i podiže tenzije, a to nikad ne pomaže. Na Kosovu su trupe Kfora prisutne više od 22 godine, a NATO osigurava bezbednost za zemlju. Ovde ima 27 zemalja koje doprinose stabilnosti Kosova – rekao je Rode.

Rode naglašava da su to pokušaji Rusije da destabilizuje region.

– Ono što vidim su napori koji dolaze iz Rusije da destabilizuje region Zapadnog Balkana. Rusija namerava da uspori proces integracije ovih zemalja. Strane moraju da shvate da se put ka Evropi može postići samo saradnjom, a ne konfrontacijom – dodao je Rode.

2 COMMENTS

  1. Тзв Косово никада није имало ни легалитет, ни кредибилитет. На снази је резолуција 1244 СБ УН, по којој је Косово Србија, а за безбедност свих грађана су задужене снаге Кфора. Не треба давати НАТО-у значај “чувара безбедности” јер је безбедност Србије угрозио 1999, тако да је у том случћају НАТО на Косову и Метохији окупатор и агресор а Курти је сарадник окупатора. Разуме то немачки амбасадор – они су имали много сарадника у региону у току Другог светског рада – нпр. усташе из НДХ и балисти на Косову и Метохији, који су имали задатак да истребе Србе – а историја се очигледно понавља.
    PS мене би, на месту било ког Европљанина, било срамота да после 10 година причам да СЗО треба да се формира, а гарант за тај споразум је управо била ЕУ !!! Зашто уопште Србија разговара са бирократама и чиновницима из ЕУ који очигледно немају никакву моћ да спроведу споразуме и тиме допринесу помирењу народа и миру на Балкану ???

  2. Tako je bre!!! Nema nove republike na kosovu, KOSOVO JE SRPSKA AP I ZATO NAM NE TREBA NOVA REPUBLIKA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here