pixabay.com

Nemački ambasador na Kosovu i Metohiji, Jern Rode, pesimista je da će se liberalizacija viznog režima za Kosovo dogoditi ove godine, prenosi Kljan Kosova.

Nemački diplomata u Prištini kaže da postoje države članice Evropske unije koje nisu uverene da treba ukinuti vizni režim.

– Uvek smo govorili kosovskoj vladi da je važno da sednemo sa tim zemljama i ubedimo ih. Kosovo mora da radi u tom pravcu. Evropsku uniju čini 27 država članica i sve odluke moraju biti jednoglasne. Radimo na tome da se ovo dogodi, ali ne verujem da će se to desiti pre Božića – rekao je Rode u intervjuu za Kljan Kosova, a preneo Kosovo onlajn.

Kako su prethodno prištinski mediji izveštavali, Francuska i Holandija ne žele da odobre liberalizaciju viza. Premijer Holandije Mark Rute napisao je i pismo Evropskom parlamentu u kojem je naveo da za zemlja želi konkretne rezultate od Prištine u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Rode ističe da Nemačka čvrsto podržava specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka.

– Situacija nikad nije bila oslobođena tenzija. Nemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika Unije za dijalog, kako bi strane mogle ponovo da razgovaraju. Dobro je što se, uprkos svim političkim zbivanjima na Kosovu, dijalog nastavlja – rekao je Rode.

1 COMMENT

  1. A sto matletiraju nas dan u dan niti rec. Oloska EU zelim im od srca sve najgore. I Zivela Rusija i car Putin vecno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here