Kosovo online

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad kazala je da je neophodno ubrzati proces dijaloga Beograda i Prištine, pre svega jer je to jako važno za napredak Srbije, KiM i celog regiona.

Prema rečima Konrad, najbolji ishod za pokušaje posredovanja specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i šefa diplomatije EU Žosepa Borelja uz podršku, između ostalog Nemačke i Francuske, u rešavanju sukoba, je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

– Rokovi su dobri, a ponekad mogu biti i opasni, ali šta nam je potrebno da imamo: brzi početak tih razgovora, da sve strane konstruktivno rade na tome da razgovori što pre vode do nekog rezultata – ocenila je ona za Juronjuz Srbija.

Konrad smatra da po pitanju plana koji su podržale Nemačka i Francuska moguće izmene zavise od toga šta će obe strane dogovoriti.

– Nije na nama da kažemo – ovde možete još ići pet metara na levo ili na desno. Odlučujuće je šta je stranama važno i šta mogu one dogovoriti. Mi to podržavamo pre svega, i specijalni izaslanik EU i Nemačka i Francuska. Mi pružamo podršku da bismo postigli taj cilj – pojasnila je ona.

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da očekuju primenu svih briselskih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

Prema njegovim rečima, Nemačka, zemlje Kvinte i EU očekuju od svih strana da sprovode briselske sporazume.

Rode je, između ostalog, naveo i da se Samoopredeljenje ne može ponašati kao Pokret sada kada je na vlasti i da treba da implementira stvari koje je dogovorila skupština privremenih prištinskih institucija.

On je takođe rekao i da su nezadovoljni što je Kurtijeva vlada ignorisala njihov savet da se odloži rok za registarske tablice.

Kako je naveo, Beograd i Priština treba da nastave pregovore o pitanju registarskih tablica, ali i o drugim temama.

1 COMMENT

  1. Nije na Nemačkoj bilo ni da indukuje raspad Jugoslavije ni da prva prizna nezavisnost Slovenije i Hrvatske, ni da pravi lažnu državu Albanaca na teritoriji Srbije…ali je ipak to uradila – beskrupulozno, bezobrazno i licemerno…zato ćemo prvo sačekati da se Nemačka deindustrijalizuje, da je ponovo podele Rusi i Amerikanci, pa ćemo onda videti kuda ćemo…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here