pixabay.com

Na portalu nemačkog lista “Bild” može se pročitati “zabrinuti zbog eskalacije na Kosovu”. Naime, tako počinje izveštaj nemačkog dnevnika koji sa još uvek primetnom dozom opreza izveštava o situaciji u Kosovskoj Mitrovici i administrativnoj granici sa centralnom Srbijom. Poziva se na izveštaje lokalnih medija o postojanju napetosti, ali ih uzima sa rezervom i dodaje da je “situacija nejasna” jer navodno nema “nezavisnih izveštaja” sa terena.

Citira se izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je pozivao sve strane na mir. Prenosi se i zvanični stav Ministarstva odbrane Srbije da Beograd odlučno demantuje izveštaje da su trupe ušle na Kosovo. “Srbija nije prešla administrativnu liniju i za sada ni na koji način nije na teritoriji Srbije, na Kosovo i Metohiju izvršila invaziju”, rekao je ministar odbrane. Reč “za sada” po ovom nemačkom mediju nije delovala umirujuće.

Ipak, nemački medij nije propustio priliku da plasira izjavu srpskog političara Vladimira Ðukanovića, člana vladajuće stranke. To je “preteća izjava” tvrdi BILD i citira rečenicu “Meni sve izgleda kao da će Srbija biti prinuđena na denacifikaciju”, što se odmah povezuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i opravdavanju ulaska ruskih trupa u Ukrajinu, da bi se poentiralo kako je Srbija tradicionalno bliska sa Rusijom.

Svemu je pridodato zvanično saopštenje komande KFOR-a da oni pažljivo prate situaciju i da su spremni da intervenišu ako bude ugrožena stabilnost. Po njima, preduzete su sve nephodne mere za bezbedno okruženje na Kosovu.

Povod

Jedna od pozadina najnovije eskalacije je spor oko srpskih registarskih tablica na automobilima koji prolaze Kosovom. Vlasti u Prišini više ne žele da to dozvole, pritom ni srpske ulazne isprave više ne bi trebalo da se izdaju kao do sada što čini komplikovanim putovanja.

3 COMMENTS

  1. Poziva nas drug Doživotni da idemo na aljbansko primorje. Tamo je lepo, a možemo i da ostavimo decu tamo da se zaposle.
    Drug Doživotni brine za nas.
    Uskoro će “parada po nosu”, pa izmena Zakona o braku i usvajanje srpske dece.
    A na Kosove – amo kosovski dokumenti.
    Oni nisu priznali Srbiju, pa srpske tablice tamo ne smeju, a Doživotni je priznao njihove pa oni ovamo smeju.
    I državu im priznao. Šipci nama nisu dali pozivni telefonski broj, katastarske knjige i pasoše.

    • Dok ima takvih u Srbiji, tesko nama a i Srbiji. Oni koji upotrebljavaju terminologiju ‘dozivotni’ i pateticno opisuju srpske patnje i ne prestani borbu za opstanak, zele da ispolje svoje politicko ne slaganje sa aktuelnom vlascu, a u sustini nanose stetu i sebi i drzavi! Ja kada se devedesetih nisam slagao sa politikom S. Milosevica i njegove klike, (posto ih nisam mogao pobediti) seo sam na avion i otisao na Novi Zeland; nikada mi nije palo na pamet da zbog njih plujem po Srbiji, jer on i njegova klika nisu bili Srbija, kao sto i ovi danas nisu! A ti burazeru mesas pojmove sta je drzava Srbija (nju mi ne diraj), a sta je delovanje sadasnje vlasti! Ili si onaj koji se samo krije iza imena Srbin!

  2. Zoran J.
    blago onima koji veruju Bild-Zeitungu i njihovoj objektivnostu.
    A jos nihova “ljubav”prema Srbima je vec legendarna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here