EPA-EFE/Filip Singer
Olaf Šolc

Nemačka je spremna za konstruktivan dijalog s Rusijom ali to ne treba shvatati kao jednostranu novu „istočnu politiku“ Berlina, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

– Spremni smo za konstruktivni dijalog .. potrebno je biti spreman za češće pokušaje da se postigne uzajamno razumevanje, zaustavi spirala eskalacije kako smo to privremeno uspeli uz pomoć normandijskog procesa. Ali, to ne treba pogrešno shvatiti, kao novu nemačku ‘istočnu politiku’. ‘Istočna politika’ u jedinstvenoj Evropi može biti samo evropska ‘istočna politika’, ona je zasnovana na principima evropskog prava i poretka, obavezama na čije se sprovođenje obavezala i Rusija, a koje su bile snažno prekršene u vezi s aneksijom Krima – rekao je Šolc u Bundestagu.

Identičan pristup kancelar je najavio i po pitanju situacije na granici Rusije i Ukrajine.

– Sa velikom zabrinutošću pratimo situaciju po pitanju bezbednosti na rusko-ukrajinskoj granici. Imaćemo intenzivne konsultacije u vezi s tim na samitu EU i na današnjem samitu Istočnog partnerstva. Svako kršenje teritorijalne celovitosti biće plaćeno po visokoj ceni i po tom pitanju govorićemo jedinstvenim glasom s našim evropskim partnerima i transatlantskim saveznicima – rekao je Šolc.

U poslednje zemlje se iz zapadnih zemalja, kao i Ukrajine, čuju izjave o mogućoj invaziji Rusije na ukrajinsku teritoriju. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je takve informacije praznom i neosnovanom eskalacijom napetosti, ističući da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju. On pri tome nije isključio mogućnost provokacija kojima bi se opravdale ovakve izjave i upozorio je da će pokušaji da se kriza na jugoistoku Ukrajine reši vojnim putem imati ozbiljne posledice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here