EPA/Andreas Gora
Olaf Šolc

“Ulazak novih istočnoevropskih zemalja u NATO trenutno nije u planu”, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu za „Zidojče cajtung“.

– Pristupanje novih zemalja Istočne Evrope NATO-u trenutno uopšte nije na dnevnom redu – rekao je šef nemačke vlade.

Šolc je istovremeno odbio da Rusiji pruži garancije o neširenju Alijanse.

– Svi znamo da je transatlantski odbrambeni savez neophodan. S obzirom da smo demokratske zemlje, ujedinjujemo u okviru NATO-a naše bezbednosne interese – dodao je kancelar.

Sankcije Rusiji

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Šolc je rekao da kriza oko Ukrajine mora da se reši diplomatskim putem, ali ako dođe do sankcija Rusiji, onda Zapad mora da se seti posledica za sebe.

– U tom slučaju, do kojeg nadam se neće doći, moraćemo da radimo pametno – odgovorio je Šolc na pitanje da li je Nemačka spremna da prihvati štetu na sebe u slučaju eventualnih sankcija „Severnom toku 2“.

Prema njegovim rečima, potrebno je izabrati najefikasnije mere.

– Istovremeno, treba da shvatimo kakve će to posledice imati po nas same. Niko ne treba da gaji iluzije da postoje takve mere koje nemaju posledice po nas – dodao je Šolc.

– U krugu saveznika dogovaramo se o mogućim merama. Moramo biti u stanju da delujemo ako bude potrebno.

Osvrćući se na situaciju u Ukrajini, kancelar je dodao: „Sada smo u veoma ozbiljnoj situaciji“.

Prema njegovim rečima, EU i SAD su jednoglasne u mišljenju da bi vojna agresija Rusije imala „visoku cenu“.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here