Tanjug/AP
Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel

Posledice pandemije koronavirusa i dalje ne silaze sa stranica nemačke štampe, a nemački komentatori su usmereni na kritiku parlamentaraca, kao i na analize postepenog otvaranja nemačkih granica, pokušaja normalizacije turističkih putovanja i otpuštanja u turizmu.

Brojni nemački listovi, poput levo orijentisanog dnevnika “Frankfurter Rundšau”, kritikuju poslanike u Bundestagu da su bili isuviše blagi prilikom propitivanja nemačke kancelarke Angele Merkel.

“Što se tiče atmosfere, propitivanje kancelarke je bilo bliže popodnevnom roštilju nego unakrsnom ispitivanju. Ništa protiv dobrog raspoloženja u Bundestagu. Ali, s obzirom na osnovane sumnje u to kako se neki okruzi suočavaju sa širenjem infekcije ili na dugotrajno programiranje aplikacija za praćenje zaraženih, međupartijsko dobro raspoloženje iritira”, navodi “Frankfurter Rundšau” i dodaje da je “demokratska opozicija izuzetno važna u vremenu kada zabrinjavajuće veliki broj građana smatra da živimo u sistemu jednoumlja.

Sličnog mišljenja je i berlinski Velt, koji smatra da parlamentarci nisu iskoristili šansu.

“Većina u Bundestagu ne želi ozbiljno da izazove vladu. Manjina to ne može”, ocenjuje konzervativni dnevnik i pita “zar se niko ovde ne interesuje zašto kancelarka od prošle nedelje lično savetuje da se nose maske, koje je pre samo nekoliko nedelje nazivala mogućim podstrekivačem širenja virusa”.

U svom komentaru o korona krizi dnevni list “Miteldojče cajtung” navodi da, “u prvi mah, zatvaranje granica može pomoći nadležnima”, ali da, “dugoročno, samo aktuelno širenje infekcije može biti merilo”.

“Preuzimati mere protiv putnika koji ne dolaze iz rizičnih oblasti je politički pogrešno i nelegalno. Mogućnost da se bez granica putuje u Evropi nije ekstravagancija, koju država po svojoj volji može da ukine. Sloboda putovanja je jedno dobro pravo svakog građanina Evropske unije”, ističe list iz grada Halea.

S druge strane, uticajni dnevni list “Zidojče cajtung” smatra da je fatalna greška što su antikorona mere u Nemačkoj ublažene na “tako nekoordinisani način”. List iz Minhena ističe da “ono što je deprimirajuće povodom ove situacije jeste to koliko ljudi je pogrešno interpretiralo ublažavanje kao znak da stvari više nisu tako loše”.

“Ali, to samo odražava dobro poznati paradoks prevencije, prema kojem uspeh u merama opreza samo podstiče utisak da pretnja uopšte nije bila tako ozbiljna…” ističe “Zidojče cajtung”, dodajući da lekcija “pandemija za početnike”, koju smo dobili u prvom talasu, nije dobro shvaćena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here