EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

“Ne nazire se da li će i kada Putin postati bivši predsednik, ali opreza nikad dosta. Iz tog razloga se i eskadroni smrti šalju na opozicione političare pre nego što su u stanju da okupe većinu“, piše nemačka štampa.

“Putin može i dalje da divlja i gazi preko leševa – i ništa mu se neće desiti”, komentariše berlinski “Tagescajtung” vest da će u Rusiji ubuduće i bivši predsednici i njihove porodice uživati imunitet od krivičnog gonjenja.

Naime, u utorak je upravo potpis predsednika Vladimira Putina dao zeleno svetlo za takav zakon. Do sada je imunitet važio tokom boravka na funkciji, a sada će biti doživotan. Predviđen je komplikovani postupak za ukidanje imuniteta samo ako su u pitanju optužbe za veleizdaju ili posebno teška krivična dela, a u tom slučaju bi morali da se izjasne i državna Duma i Savet Federacije.

Agencija dpa prenela je izjavu Jurija Sinelščikova, poslanika Komunista, koji je ovako branio novi zakon: “Ubuduće se mora sprečiti da neki bivši predsednik dospe pred sud. Šta ako opozicija dođe na vlast? Iz tog razloga se donose ovakvi zakoni.”

“Tagescajtung” piše da bi zli jezici rekli kako nije slučajno što Putin sebi uvodi doživotni imunitet samo nekoliko dana nakon optužbi da je ruska služba FSB učestvovala u pokušaju likvidacije opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

U sličnom tonu piše i “Frankfurter algemajne cajtung”: “Ne nazire se da li će i kada Putin postati bivši predsednik, ali opreza nikad dosta. Iz tog razloga se i eskadroni smrti šalju na izgledne opozicione političare i pre nego što su u stanju da okupe većinu.”

“No nije garantovano da bi Putinov zakon o imunitetu preživeo odlazak Putina iz kabineta predsednika”, piše frankfurtski list.

“Zidojče cajtung” podseća na korene političkog imuniteta “u vreme nastanka narodnih predstavništava u monarhijama kako bi se izabrani predstavnici štitili od samovolje. Mnogo ranije, kod starih Rimljana, immunis je bio neko oslobođen od obaveza i dažbina (Munia).”

“Zašto li Putin želi večnu zaštitu od državnih tužilaca?”, pita se na kraju list iz Minhena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here