pixabay.com

Zbog ostavke guvernera Nacionalne banke Ukrajine Jakova Smolija državi ponovo preti bankrotstvo, piše nemački poslovni list “Handelsblat”.

Smoli koji je bio na čelu Centralne banke od marta 2018. godine, u sredu je saopštio da podnosi ostavku, objasnivši to “kao sistematski politički pritisak” na banku.

Sada Ukrajini opet preti bankrot. Stvar je u tome da Kijev mora hitno da vrati dug stranim kreditorima od nekoliko milijardi. Samo ove godine bi trebalo da se refinansiraju stari krediti u visini od 17 milijardi dolara. Rok već ističe”, piše autor teksta.

Zbog neočekivane ostavke Smolija, kako se navodi u članku, zaustavljena je emisija evropskih obveznica koje su bile planirane da se puste na Londonskoj berzi.

Od 2014. godine Ukrajina je uspela da preživi samo zahvaljujući milijardama Međunarodnog monetarnog fonda, navodi se u tekstu.

Po mišljenju analitičara, odlazak Smolija je udar na Zelenskog, a i znak nepoverenja prema njegovim reformama, piše “Handelsblat”. Ekspert za Ukrajinu londonske kompanije za upravljanje imovinom “Blue Bay” Timoti Eš nazvao je ostavku guvernera “teškim udarcem za Ukrajinu, kao i velikim rizikom za tržišno-finansijsku stabilizaciju zemlje”.

Ranije je Ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko izjavio da Ukrajina očekuje da do kraja godine dobije 3,5 milijardi dolara od MMF, od Svetske banke milijardu dolara, a od EU milijardu evra.

5 COMMENTS

  1. Ukrajina je bankrotirala vec onog dana kad se predala zapadu. Sad i zapad vidi da je investicija u mafiju bila promasaj a ne znaju kako da povrate ogromni novac. Glupost mora biti kaznjena.

  2. Kako pročita u jednom članku Ukraina hoće rat sa Rusijom,da vrati Krim pa kako sad odjednom bankrot?

    • Pa kada se prica o ratu to je znak da je drzava bankrotirala.Svali rat je uzrok ekonomski krah drzave.Nesto sam ucio u skoli o drugom Svjetskom ratu i ucilo se da je uzrok Ekonomska kriza,a povod je bio napad na Poljsku luku Gdanjsk.

  3. Dabogda se raspali nemozes uci u tu zemlju da te policija i carina neopljackaju sve im je dozvoljeno a ni rusija nije bolja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here