EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI
Robert Habek

“Ukrajinska kriza će igrati ulogu u procesu odobravanja gasovoda Severni tok 2”, izjavio je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek, prenosi Rojters, uz ocenu da je njegov stav oštriji od kancelara Olafa Šolca.

Habek, član nemačke partije Zelenih, rekao je u Varšavi da će proces odobravanja biti striktno u skladu sa evropskim zakonom, ali da će “s druge strane, geopolitička procena uvek imati uticaj na odobravanje Severnog toka 2”.

Nemačka je odložila sertifikaciju Severnog toka 2 najmanje do druge polovine 2022. godine, ali nije otkazala taj postupak.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu gasovoda neće biti, a nemački kancelar Šolc, koji je u ponedeljak boravio u jednodnevnoj poseti Vašingtonu, izjavio je da SAD i Nemačka dele isti stav o Ukrajini, Rusiji i sankcijama, ali nije javno pomenuo gasovod Severni tok 2.

Da li su Sjedinjene Države i Nemačka na istoj strani kad se radi o projektu gasovoda vrednog 11 milijardi dolara postalo je ključno pitanje u vreme dok ove dve velike zemlje predvode među saveznicima NATO-a u suprotstavljanju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, navodi Rojters.

Habek je situaciju u Ukrajini opisao kao „izuzetno opasnu”.

– Mora se uložiti svaki diplomatski napor za deeskalaciju ove situacije – rekao je Habek dodajući da će se Rusija suočiti sa teškim sankcijama ako diplomatska sredstva ne budu dala rezultate.

– To govorim svestan da svaka sankcija, naravno, košta i domaću privredu – rekao je Habek.

1 COMMENT

  1. Ko je pa ovaj sonja, kome pa treba gas, rusiji ili nemackoj, dokle lazete narod, najbezobraznija i najplacenija partija za rusenje vlada ali takodje za unistavanje svega prirodnog, izmisljotine da se bore za zivotnu sredinu, placeni da osiromase siromasne jos vise

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here