Nemački nadbiskup posetio rodnu Bačku

0

Robert Colič posetio rodnu kuću u kojoj sada živi kolonista iz Like
 

Colič je rođen 1938. godine. Kao dečak, sa grupom Nemaca iz ovog i okolnih sela, dospeo je u sabirni centar Gakovo, odakle je 1946. prebačen u Baden Virtemberg. Sveštenik je postao 1965, a 2003. nadbiskup Frajburga. Na čelu Biskupske konferencije je od 2008. godine.

Colič je prisustvovao osvećenju spomenika za 212 meštana Filipova, koji su nastradali 25. novembra 1944. Među stradalima je bio i nadbiskupov brat kome je tada bilo 16 godina.
 

Rodno selo prvi put posle progonstva posetio je 2005. godine, a sada je uz prisustvo nekoliko desetina svojih sunarodnika iz Nemačke, Austrije i Mađarske sam održao molitvu za ubijene.

U pratnji mesnog pravoslavnog paroha obišao je mesto u Bačkom Gračacu na kojem se gradi pravoslavna crkva, budući pravoslavni hram Svetog proroka Ilije, kao i osnovnu školu i biblioteku. Potom ga je u rodnoj kući dočekao sadašnji domaćin Ilija Brkljač, "virtuoz" na narodnom instrumentu, ličkoj samici, koji od kolonizacije nakon Drugog svetskog rata živi u toj kući.

Predstavljena je i fondacija Colič Akademy na čijem čelu se nalazi nadbiskup.

– Naš zadatak je da gradimo mostove saradnje. Ubeđen sam da će ova poseta doprineti učvršćivanju dobrih odnosa naših naroda – naglasio je nadbiskup Rober Colič.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here