Nemački poslanici glasali pod pritiskom: Napolju protesti, unutra nalog (VIDEO)

0
EPA/Alexander Becher
Angela Merkel

U 15.40 je nemački parlament izglasao izmene Zakona o zaštiti od infekcije, a samo pola sata kasnije je to učinio i Bundesrat (Veće pokrajina).

Sve je to svojim potpisom overio nemački predsednik Štajnmajer.

Tako je uvezana priča o spornim izmenama zakona koje su na berlinske ulice izvele hiljade demonstranata i policajaca koji su u ta dva podeljena tabora, svako na svoj način, napadali ili branili sporne izmene kojima se Vladi daju odreŠene ruke u nametanju odluka o uvođenju novih mera ograničenja. Više Merkelovoj neće biti potrebna podrška poslanika jer će umesto nje imati oslonac u zakonskim odredbama.

Parlament je ipak delovao pod pritiskom, zaključuju komentatori koji posebnu pažnju pridaju uličnim protestima mase ljudi okupljene kod Brandenburške kapije. Kao da su se poslanici našli u makazama izmeđju tog naroda i državnog vrha kojem je trebalo dati priliku da neometano vodi neku svoju bitku sa pandemijom, uvodi razne mere i sutra možda naredi obaveznu vakcinaciju protiv koje su mnogi u Nemačkoj.

Zanimljivo je da su desničari iz redova Alternative za Nemačku (AfD) ovoga puta bili važni na oba razboja – na demonstracijama su podstrekavali narod na bunt, a u Bundestagu su njihovi poslanici napadali predložene zakonske izmene. Jednim udarcem ubiti dve muve, rekao bi neko, ali je ova prodorna partija marljivo sakupljala poene kod svoji birača, ali i kod nekih budućih pristalica otpora državnom vrhu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here