pixabay.com

Predsednik nemačke frakcije Leve partije u Bundestagu Ditmar Barč odgovorio je na izjavu američkog ambasadora Ričarda Grenela da bi Vašington mogao da premesti deo američkih trupa iz Nemačke u Poljsku.

Grenel je zapretio posledicama, iznenadivši se što Nemačka još uvek nije povećala rashode na odbranu do dva odsto BDP-a i što koristi suficit trgovinskog bilansa za unutrašnje ciljeve.

– Ukoliko Amerikanci izvedu trupe, trebalo bi da odnesu sa sobom i svoje nuklearno oružje – rekao je Barč, a prenosi „Hanoverše alemajne cajtung“.

Poslanik je dodao i da američki nuklearni arsenal treba „odvesti kući“, a ne u Poljsku, jer će takav razvoj događaja dovesti do oštrog pogoršanja odnosa sa Rusijom, a to je u suprotnosti sa interesima Nemačke i Evrope uopšte.

Zemlje NATO su se 2014. godine obavezale da će povećati troškove za odbranu na dva odsto BDP-a. Veliki deo budžeta saveza predstavljaju rashodi Sjedinjenih Američkih Država, a Tramp je zbog toga više puta kritikovao saveznike. On je posebno istakao neadekvatan doprinos Nemačke. Prema njegovim rečima – njeni rashodi čine samo jedan odsto BDP-a i „treba da plaća mnogo više“.

Kako je izjavila kancelarka Angela Merkel – Berlin namerava da postepeno povećava troškove za odbranu u narednih deset godina. Ove godine planirano je njihovo povećanje na 1,34 odsto BDP-a, a do 2025. godine na jedan i po odsto.

2 COMMENTS

  1. Kauboji samo glume i iskusavaju raspolozenje Nemaca. Oni su dosli kad je rat bio odlucen da bi ostali i samo ih se moze silom oterati. Zaboravili su da nista nije vecno

  2. Ako se Nemačka probudi,a to u istoriji nikad nije vodilo dobrom ni po evropske narode,tad će kauboji završiti svoju evropsku naci-okupatorsku misiju.Ali ovaj put će osetiti to na vlastitoj grbači.Koliko baš ne želim jaku Nemačku čini mi se da će ovaj put Nemačka jedina moći da donese spas Evropi,naravno i da se pridruži evro-azijskom savezu.To bi bio kraj svetskog policajca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here